Nagyvilág

2013.05.15. 13:06

Folytatódnak az egyeztetések az iráni atomprogramról Bécsben

Bécs, 2013. május 15., szerda (MTI) - Újabb tárgyalási fordulóra ültek össze szerdán Bécsben Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselői, hogy iráni nukleáris létesítmények ellenőrzéséről egyeztessenek.

Bécs, 2013. május 15., szerda (MTI) - Újabb tárgyalási fordulóra ültek össze szerdán Bécsben Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselői, hogy iráni nukleáris létesítmények ellenőrzéséről egyeztessenek.

Az egyeztetések célja, hogy véglegesítsék a megállapodást azoknak az iráni létesítményeknek az ellenőrzéséről, amelyekről a nemzetközi szervezet azt gyanítja, hogy katonai vonatkozású nukleáris programmal összefüggő tevékenységet folytathattak ott.

"Mint tudjuk, vannak nézetkülönbségek, de elkötelezettek vagyunk a párbeszéd mellett és elkötelezetten törekszünk ezek feloldására" - mondta Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese, a szervezet tárgyalóküldöttségének vezetője az egyeztetés megkezdése előtt újságíróknak.

"Keményen fogunk dolgozni ma, hogy megoldjuk ezeket a kérdéseket" - tette hozzá.

A nemzetközi szervezet és Irán egy évvel ezelőtt kezdett egyeztetéseket a strukturált megközelítésnek nevezetett dokumentumról. A NAÜ előzőleg ismételten aggodalmának adott hangot az iráni nukleáris program miatt. Az ügynökség egy jelentésében arra a megállapításra jutott, nem zárható ki, hogy az iráni nukleáris programnak katonai dimenziója is van.

Irán cáfolja ezt, Teherán állítása szerint csak orvosi és energetikai célja van a programnak. Teherán emellett azt állítja, hogy a NAÜ hamis titkosszolgálati információk alapján gyanúsítja tiltott katonai tevékenységgel.

Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz delegált követe a napokban a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy előrelépésre számít a bécsi egyeztetéseken. Nyugati diplomaták, ugyancsak a hírügynökségnek nyilatkozva, kétkedésüknek adtak hangot.

Ugyancsak szerdán, Isztambulban találkozik Katherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Szaíd Dzsalilivel, az iráni nukleáris tárgyalások főmegbízottjával. Ashton ezúttal az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt tagjának - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország - és Németországnak a képviseletében tárgyal. A hat nagyhatalom a NAÜ-tárgyalásokkal párhuzamosan próbálja meggyőzni Iránt arról, hogy függessze fel nukleáris programját.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!