Nagyvilág

2013.05.13. 19:17

ET-biztos: Európának fel kell lépnie a rasszista szélsőségesek ellen

Brüsszel, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Európának fel kell lépnie a rasszista szélsőségesség ellen, és meg kell óvnia az emberi jogokat - írta hétfői blogbejegyzésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Brüsszel, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Európának fel kell lépnie a rasszista szélsőségesség ellen, és meg kell óvnia az emberi jogokat - írta hétfői blogbejegyzésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

A rasszista szélsőségesek filozófiája arra épül, hogy megtagadják az emberi jogokat és az alapvető szabadságot "másoktól", főleg bevándorlóktól, nemzeti, etnikai vagy vallási kisebbségek tagjaitól. "Ellenségeket" alkotnak, akik ellen harcolni kell, és akiktől meg kell szabadulni" - fogalmazott a lett biztos, aki megjegyzi, hogy egyesek szerint már a szélsőjobboldali terror egy korai formájáról lehet beszélni.

A helyzetet a lett biztos azért is különösen súlyosnak tartja, mert úgy véli, hogy ezek a szervezetek, pártok a tagállami törvényhozásokban is megerősödtek és befolyásra tettek szert.

"Például Magyarországon a magát +radikálisan hazafiasnak" nevező Jobbik 2010-ben a harmadik legtöbb szavazattal jutott be a parlamentbe" - írja a Muiznieks, aki a Svédországi Demokraták és a görög Arany Hajnal mellett említi a magyar pártot.

"Ez a politikai jelenlét legitimitást és hitelességet kölcsönöz a politikai szélsőségességnek, amely gyakorta rasszista vagy gyűlölet-bűncselekményekhez köthető" - állítja az ET emberi jogi biztosa, aki úgy véli, hogy az utóbbi időszakban Magyarországon, Szerbiában és Olaszországban is több ilyen eset történt.

A szélsőségesek elleni fellépéssel kapcsolatban a lett politikus a bűnüldöző szerveket és a hírszerző szolgálatokat is elmarasztalja. Emlékeztetett, hogy Németországban 2000 és 2007 között 10 embert ölhettek meg neonácik úgy, hogy a hatóságok nem fedezték fel az összefüggést, és Svédországban is történt hasonló eset.

Mindezek miatt Nils Miuznieks úgy látja, hogy az európai országoknak maradéktalanul érvényt kellene szerezniük a faji megkülönböztetés elleni 1966-os nemzetközi egyezménynek, és büntethetővé kellene tenniük, ha valaki rasszista szélsőséges csoport tevékenységében vesz részt. Javasolja, hogy tegyenek "súlyos, elrettentő hatású" fegyelmi lépéseket azokkal a parlamenti képviselőkkel szemben, akik gyűlöletbeszédre ragadtatják magukat, vagy rasszista tevékenységben vesznek részt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!