Nagyvilág

2013.05.10. 12:28

Alkotmánymódosítás - Vita a baden-württembergi tartományi gyűlésben

Berlin, 2013. május 10., péntek (MTI) - Vitát tartottak a magyar alkotmány módosításai nyomán előállt helyzetről a németországi Baden-Württemberg tartomány parlamentjében (Landtag) - számolt be a Die Welt című német konzervatív lap.

Berlin, 2013. május 10., péntek (MTI) - Vitát tartottak a magyar alkotmány módosításai nyomán előállt helyzetről a németországi Baden-Württemberg tartomány parlamentjében (Landtag) - számolt be a Die Welt című német konzervatív lap.

A Die Welt online kiadásában A Landtag bírálja a magyarországi alkotmánymódosítást címmel közölt beszámoló szerint valamennyi frakció bírálta a magyarországi politikai folyamatokat.

A Zöldekkel közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére tartott vitán Peter Friedrich, a tartományi kormány szociáldemokrata Európa-ügyi minisztere kifejtette: komoly aggodalmat kelt a negyedik alkotmánymódosítás jogállamiságra gyakorolt hatása. A többi frakció szónokai hasonlóképpen vélekedtek, és a vita hangneme végig tárgyilagos volt - áll a beszámolóban.

Friedrich szerint mélyen aggasztó, ha egy kormánypárt a parlamenti többségére támaszkodva a saját igényeihez igazítja az alkotmányt. Ezt "egyetlen európai országban sem tűrhetjük el, és joggal bírálhatjuk" - idézték a szociáldemokrata politikust a beszámolóban.

A miniszter kiállt Baden-Württemberg és Magyarországgal együttműködésének folytatása mellett, és hangsúlyozta, hogy a kritika nem a magyar népre vagy Magyarországra vonatkozik.

A magyarországi helyzet az alkotmánymódosítások után címmel beadott SPD-s indítvány a beszámoló szerint "diplomáciai nézeteltérésekhez" vezetett, mielőtt az indítványt megvitatták a stuttgarti Landtag plénumán. Czukor József magyar nagykövet levélben fordult a tartományi gyűlés elnökéhez, kifejtve, hogy „meglepetéssel és aggodalommal” szemléli a kezdeményezést.

A vitát az ülésteremben követte Mydlo Tamás müncheni főkonzul, aki egy nyilatkozatában elmondta: bizonyos mértékben igazságtalannak tartja a bírálatokat, hiszen a magyar parlament módosította az összes kifogásolt törvényt. Magyarország "a demokratikus és európai értékek talaján áll” - hangsúlyozta a főkonzul. Hozzátette: Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatai nincsenek veszélyben, az együttműködés jó, folytatásában pedig mindkét fél érdekelt.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!