Nagyvilág

2013.04.29. 12:29

Uniós forrás: a Timosenko-ügy "nem ejtheti túszul" az EU-ukrán megállapodást

Brüsszel, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Önmagában Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügye "nem ejtheti túszul" az aláírásra előkészített, szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó EU-ukrán társulási megállapodást - vélekedett hétfőn Brüsszelben nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás.

Brüsszel, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Önmagában Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügye "nem ejtheti túszul" az aláírásra előkészített, szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó EU-ukrán társulási megállapodást - vélekedett hétfőn Brüsszelben nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás.

A diplomata, újságírókkal beszélgetve, elmondta: a küszöbön álló május döntő hónapnak ígérkezik abból a szempontból, hogy Kijevnek - ha szeretné elérni a társulási megállapodás aláírását a novemberben Vilniusban tartandó "keleti partnerségi" uniós csúcstalálkozón - legkésőbb májusban meg kell tudnia győzni Brüsszelt az ukrajnai reformok hitelességéről és a jogállamiság érvényesüléséről, azon belül leginkább a "szelektív", vagyis politikai szempontok által motivált igazságszolgáltatási gyakorlat beszüntetéséről.

Ukrajnának ezeken a területeken "lényegi haladást" kell májusig elérnie - mondta.

Az uniós forrás megfogalmazása szerint Ukrajna "a jó irányba halad, de túl lassan". Úgy vélekedett, hogy a Timosenko-ügynek nem szabad túszként fogva tartania a már korábban parafált EU-ukrán megállapodás tervezett aláírását. A nevének elhallgatását kérő diplomata elzárkózott attól, hogy a volt ukrán miniszterelnök büntetőjogi ügyeit érdemben kommentálja, ám megjegyezte: "Timosenko sem angyal".

Így a novemberi vilniusi "keleti partnerségi" csúcstalálkozón - derült ki a diplomata szavaiból - ma még nem biztos, hogy jelen lesz-e Viktor Janukovics ukrán elnök.

Az EU "keleti partnerségi" programjának öt további érintett országa Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország. Az említett uniós diplomata elmondta: nem számítanak arra, hogy Vilniusban ott lesz Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő, a fehérorosz külügyminiszter pedig jelenleg szerepel az EU által beutazási tilalommal sújtott minszki vezetők listáján.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján - ahol több újságíró felvetette a Timosenko-ügyet - az uniós javaslattevő-végrehajtó testület illetékes szóvivője leszögezte: Brüsszel álláspontja nem változott, továbbra is elvárja Kijevtől a "szelektív igazságszolgáltatás" gyakorlatának a beszüntetését, "az ilyen jellegű, még nyitott kérdés" rendezését. A szóvivő félrevezetőnek minősítette azokat az ukrán sajtójelentéseket, amelyek szerint az Európai Unió "mérsékelte" az Ukrajnával szemben a társulási megállapodás megkötése fejében támasztott követelményeket, és "törölte" a Timosenko szabadon bocsátására vonatkozó követelését.

Kedden Strasbourgban az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletet hirdet abban a perben, amelyet fogva tartásának körülményei miatt indított az ukrán állam ellen a bebörtönzött volt miniszterelnök. Timosenko és Ukrajna között emellett függőben van még egy másik per is, amely kifejezetten a büntetőügy érdemi kérdéseivel foglalkozik.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!