Nagyvilág

2013.04.26. 12:45

Szíria - Cameron: "gyűlnek a bizonyítékok" a szíriai vegyifegyver-használatra

London, 2013. április 26., péntek (MTI) - Egyelőre "korlátozott, de egyre nagyobb számú" bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be - mondta pénteken a brit miniszterelnök.

London, 2013. április 26., péntek (MTI) - Egyelőre "korlátozott, de egyre nagyobb számú" bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be - mondta pénteken a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC rádiónak nyilatkozva "valószínűsíthetőnek" nevezte, hogy a vegyi fegyvereket a kormányerők alkalmazták.

Cameron szerint a fejlemény "rendkívül súlyos", mivel a vegyi fegyverek használata háborús bűncselekmény, ezért nagyon komolyan kell venni.

A brit kormányfő ugyanakkor gyakorlatilag kizárta a közvetlen brit katonai beavatkozást, "valószínűtlennek" mondva, hogy brit szárazföldi erők hadműveleteket kezdenének Szíriában.

Cameron mindazonáltal kijelentette: Barack Obama amerikai elnök helyesen jelölte meg a vegyi fegyverek szíriai bevetését olyan tilalmi "vörös vonalként", amelynek átlépése esetén a nemzetközi közösségnek további intézkedéseket kell tennie.

Előző nap a brit külügyminisztérium szóvivője is közölte, hogy a minisztériumnak vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló információi vannak.

A szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint "Szíriából származó anyagmintákban" brit szakértők szaringáz nyomait mutatták ki, de a külügyminisztériumnak több más forrásból is "korlátozott, de meggyőző" információi vannak arról, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be.

A külügyi szóvivő nem jelentette ki egyértelműen, hogy e vegyi fegyvereket a szír kormányerők alkalmazták, de felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy hitelesen bizonyítsa: nem ő rendelte el vagy hagyta jóvá e fegyverfajták használatát.

A szóvivő is hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.

A brit sajtó nemrég már megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek bevetésére utaló nyomokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve két hete azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi- és biológiai kutatóintézetének szakértői "egyértelmű bizonyítékokat" találtak e talajmintákban "valamilyen fajtájú vegyi fegyver" szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan körzetből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között.

A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit szakértők által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. "Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre" a vizsgálati eredmények alapján - fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!