Nagyvilág

2013.04.30. 10:32

KSH: márciusban 1,6 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Az idén márciusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Az idén márciusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak 2,6 százalékkal nőttek, elsősorban a forint gyengülése miatt.

A KSH szerint alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások indukálják a termelői árindex alakulását. Jelentősebb árnövekedést a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a gép, gépi berendezés gyártása területeken mért a statisztikai hivatal.

A belföldi értékesítési árak havi, átlagosan 0,1 százalékos mérséklődését elsősorban a jelentős súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,4 százalékkal alacsonyabb árai okoztak. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai szintén alig változtak - összességében 0,1 százalékkal nőttek -, a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása ágazatban.

Csökkentek az árak a gyógyszergyártásban 2,9 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 1,1 százalékkal és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén 0,2 százalékkal.

Az előző hónaphoz képest nem változtak az élelmiszeripari árak.

A feldolgozóipar többi területén az áremelkedések mértéke 0,1 és 1,2 százalék között alakult.

Tavaly márciushoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari ágazatoknál egy év alatt összességében 1,7 százalékkal nőttek az árak.

A KSH közlése szerint a forintban mért exportértékesítési árak előző havihoz mért 2,6 százalékos növekedésének oka főként a forint mindkét devizanemmel szembeni gyengülése volt: az euróhoz mérten 3,6, az amerikai dollárhoz képest 6,8 százalék volt a változás.

Minden feldolgozóipari ágban nőttek az exportértékesítési árak, átlagosan 2,7 százalékkal. A legnagyobb mértékű áremelkedések a vegyi anyag, termék gyártásában voltak, ahol 3,8 százalékos volt az áremelkedés, a kohászat, fémfeldolgozásban, 3,6 százalékos, a textil- és bőriparban, 3,3 százalékos exportár-növekedést mértek.

Ismét csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban, 0,4 százalékkal.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 3,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 3,1 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 márciusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal mérséklődtek. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest nem változtak.

2012. márciussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében szinten maradtak az árak, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,8 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. márciusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. május 7-én jelenik meg.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!