Nagyvilág

2013.04.02. 16:50

Kijevben főpolgármester-választásért tüntettek - a parlament halogatja a voksolás kiírását

Kijev, 2013. április 2., kedd (MTI) - Kijevben több ezren tüntettek kedden a parlament épületénél a főpolgármester-választás kiírásáért, miközben a parlamenti többség halogatja a választás kiírásának napirendre tűzését.

Kijev, 2013. április 2., kedd (MTI) - Kijevben több ezren tüntettek kedden a parlament épületénél a főpolgármester-választás kiírásáért, miközben a parlamenti többség halogatja a választás kiírásának napirendre tűzését.

Helyszíni jelentések a tüntetők számát 3-7 ezer közé teszik. A demonstrációt a parlament három ellenzéki ereje, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza, a nacionalista Szabadság párt és a profi ökölvívó Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) nevű párt hívta össze. A parlament környékére nagy számban vezényeltek ki rendőröket.

A helyszínen ugyanakkor egy másik ellentüntetés is zajlott párhuzamosan, amelyet egy bizonyos "Ukrajna ifjúsága az európai jövőért" elnevezésű eddig ismeretlen szervezet aktivistái szerveztek, egy-kétezren. A csoportról a kormányzó Régiók Pártja azt állítja, hogy nem hozzájuk tartozik, és egyetlen nagyobb szervezet sem vállalta fel őket. A két tüntetőcsoport szónokai egymást igyekeztek hangosbeszélőn keresztül túlkiabálni.

Odabent a parlamentben eközben plenáris ülés zajlott, ám a főpolgármester-választás kiírásának tárgyalását délelőtt nem kezdték meg, várhatóan az esti ülésezés alatt tárgyalják.

Közben kora délután a tüntetők kezdtek elszállingózni a térről, noha az ellenzék abban bízik, hogy a tüntetők kitartanak mindaddig, amíg a parlament ki nem írja a helyi választásokat Kijevben, azaz a délutáni, kora esti órákban ismét visszatérnek.

Tavaly június 1-jén nyújtotta be lemondását Kijev korábbi főpolgármestere, Leonyid Csernoveckij. Azóta nincs választott főpolgármestere Kijevnek, hanem az ő feladatkörét is az államfő által kinevezett kijevi állami adminisztráció vezetője, Olekszandr Popov látja el. A fővárosiak jelentős többségének körében azonban rendkívül népszerűtlen a Viktor Janukovics elnök által kinevezett városvezető, akit különösen sok bírálat ért az utóbbi időben, amiért az irányítása alatt álló állami szervek súlyos hibákat vétettek a március végi rendkívüli havazással járó ítéletidő elleni küzdelemben.

Az ellenzék azt szeretné, ha idén június 2-án tartanák a főpolgármester-választást, amelyen közös jelöltet kíván a három erő indítani. Elemzők szerint egy közös jelöltnek igen jó esélyei lennének a többségében az ellenzékiekkel szimpatizáló fővárosban.

A parlament délelőtti ülését egy kisebb konfliktus zavarta meg: a többség elutasította a napirendre tűzését annak a javaslatnak, hogy az idei évet az 1932-33-as ukrajnai nagy éhínség (holodomor) emlékévének minősítsék. Erre az ellenzékiek a "fasiszták" jelzőt skandálták a kormányoldal felé fordulva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!