Nagyvilág

2013.04.23. 14:23

Kárpátaljai műhelymunka: egy hosszú út első lépései

Nyíregyháza - „Közösségek és szervezetek létrehozásának, fejlesztésének és együttműködésének lehetőségei” címmel szervezett a Kárpátokért Egyesület és a Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület egy műhelymunka-sorozatot Kárpátalján.

Nyíregyháza - „Közösségek és szervezetek létrehozásának, fejlesztésének és együttműködésének lehetőségei” címmel szervezett a Kárpátokért Egyesület és a Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület egy műhelymunka-sorozatot Kárpátalján. Ezek a találkozók csak első lépései voltak egy hosszú távú folyamatnak. Egy olyan folyamatnak, ami arról szól, hogy magyar közösségek, szervezetek, csoportok, aktív közösségi emberek egymást segítsék információval, tapasztalattal, gyakorlati ötletekkel, tanácsokkal a közösségek, szervezetek eredményes működtetése, fejlődése érdekében.

– A programot, melyet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítottuk meg, három helyszínen szerveztük meg: Ungváron, Beregszászon és Rahón – közölte Inántsy Pap Sándor, a Kárpátokért Egyesület elnöke, majd hozzátette: – Mindhárom helyszínre civil szervezetek, helyi közösségek, vagy közösségi tevékenységekben aktív embereket vártunk, akik nyitottak a határon túli együttműködésekre, de fontosnak tartják azt is, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek, közösségek közt is egy erősebb, egymást segítő és támogató kapcsolat, hálózat alakuljon ki.

– Azt tapasztaltuk, hogy erre van fogadókészség Kárpátalján. A műhelymunkákon szívesen vettek részt a szervezetek, sok aktív közösségi emberrel ismerkedtünk meg. Látszott az is, hogy nagy szükség lenne Kárpátalján egy olyan szervezetre, amelynek elsődleges célja, hogy a magyar civil szervezetek és közösségek létrejöttét és működését segítse. Sok tapasztalat, információ és tudás halmozódott már fel ezekben a közösségekben, de nem alakult ki még egy olyan rendszer, egy olyan hálózat, ami azt segítené, hogy ezek közös tudássá váljanak, és a felmerülő problémák megoldásán közösen dolgozhassanak. Ez akkor lenne működőképes, ha ezt az ügyet felvállalná egy szervezet, és központi koordináló szerepet látna el. Ennek szükségességét egyértelműen megfogalmazták több helyszínen a résztvevők, és mi is ezt kulcsfontosságúnak tartjuk. A programnak nemcsak az volt az eredménye, hogy a résztvevő szervezetek megismerték egymást, és kapcsolatot teremthettünk velük, elmondhatták a nehézségeiket, sikereiket, konkrét jövőbeli együttműködések is körvonalazódtak, hanem az is, hogy elindult a gondolkozás egy ilyen hálózat, és egy ezt segítő szervezet létrehozása felé.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!