Nagyvilág

2013.04.18. 14:52

Hitelszerződést kötött a Wizz Air és a kínai ICBC lízing cége

Peking/Budapest, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Hitelszerződést kötött a Wizz Air és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) lízing cége csütörtökön Pekingen nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlására.

Peking/Budapest, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Hitelszerződést kötött a Wizz Air és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) lízing cége csütörtökön Pekingen nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlására.

Az aláíráson részt vett a kínai fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos is, aki az eseményen elmondta: Magyarországnak elemi érdeke, hogy minél több keleti partnerével legyen közvetlen légi kapcsolata, hiszen ezzel megteremtődik a gazdasági együttműködés további fejlődésének lehetősége, amely fontos katalizátora a kétoldalú kapcsolatoknak.

A Wizz Air ebből a hitelkeretből nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlását tervezi. Az ICBC-vel megkötött hitelszerződés az első ilyen jellegű megállapodás a cég történetében, azonban a Wizz Air nyitott további tárgyalásokra a kínai piacon, hiszen a következő 5 évben további 70 új repülőgép vásárlását tervezi hasonló finanszírozású hitelekből - tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t.

A magyar kormány keleti nyitás stratégiája és a Wizz Air keleti terjeszkedési célkitűzései illeszkednek egymáshoz. A Wizz Air és az ICBC finanszírozási megállapodás azontúl, hogy újabb járatindításai lehetőségeket biztosít a Wizz Air számára, újabb dimenziót nyit meg a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatokban - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Wizz Air közleménye szerint a repülőgépeket a tervek szerint 2013-ban és 2014-ben szállítják le, értékük listaáron több mint 700 millió dollár, mintegy 158 milliárd forint.

A légitársaság közleményében Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója hangsúlyozza: lízingpartnereik körét az ICBC Leasinggel bővítették, és az első közös finanszírozási szerződésük Magyarország és Kína között a valaha létrejött legnagyobb értékű ilyen megállapodás.

A Wizz Air közleményében Cung Lin, a ICBC Leasing vezérigazgatója kiemelte, hogy ez az első üzletkötésük a közép- és kelet-európai régióban, és cégük örömmel tekint az ezen ígéretes régióban való további bővülés és a Wizz Airrel való szoros együttműködés elé.

A Wizz Air, Kelet-Közép Európa legnagyobb diszkont légitársasága 40 darab A320 Airbus-ból álló flottát üzemeltet 16 állomásról, több mint 270 útvonalon, 94 desztinációval, 33 országba.

Az ICBC Leasing Kína egyik legnagyobb lízingcége, amelyet 2007-ben alapítottak azzal a céllal, hogy az Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank lízing üzletágát képviselje a repülés és hajózás területén, valamint más nagy értékű berendezések piacán.

A vállalat 120 milliárd jüan értékű eszközvagyonnal rendelkezik, portfóliója 93 repülőgépből áll. Az elmúlt 5 évben az ICBC Leasing számos újítást vezetett be a repülőgéplízing piacára, mint például a kötvény alapú és a jüanban teljesített lízing, valamint a repülőgépek adómentes zónából való exportja. Az ICBC Leasing központja Tiencsinben, további irodái Pekingben és Dublinban találhatók - írja közleményében a Wizz Air.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!