Nagyvilág

2013.04.03. 14:58

Bolgár államfő: úgy építhetünk jobb jövőt, ha tanulunk a múltból

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Fontos emlékezni a történelemre, mert az az egyetlen módja egy jobb jövő építésének a következő generációk számára, ha tanulunk a múltból - mondta Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök a bulgáriai zsidók második világháborúban történt megmentéséről rendezett kiállítás megnyitóján kedden, Budapesten.

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Fontos emlékezni a történelemre, mert az az egyetlen módja egy jobb jövő építésének a következő generációk számára, ha tanulunk a múltból - mondta Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök a bulgáriai zsidók második világháborúban történt megmentéséről rendezett kiállítás megnyitóján kedden, Budapesten.

A Holokauszt Emlékközpontban a bulgáriai zsidók megmentésének 70. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Nehéz választások - sorsdöntő következmények címmel. Az eseményen a bolgár államfő kiemelte: 1943-ban országára a tengelyhatalmak szövetségeseként nagy nyomás nehezedett, hogy deportálja a zsidókat, de "a sötét és viharos időszakban" megtette, ami más államnak nem sikerült: megmentette zsidó származású állampolgárai életét.

A közel 50 ezer bulgáriai zsidó megmentéséhez hozzájárult az egyház és több parlamenti képviselő, a legnagyobb szerep mégis a társadalomnak jutott, amely békésen, de határozottan kiállt a zsidók védelmében - fogalmazott. Hangsúlyozta, ebben a nehéz időszakban csak Bulgáriában nőtt a zsidók száma. Sajnos azonban a Görögország, valamint a mai Macedónia és Szerbia bolgár igazgatás alatt álló területein élő zsidókat, akik nem rendelkeztek bolgár állampolgársággal nem sikerült megmenteni - tette hozzá.

Úgy vélte, amikor a holokauszt több millió ártatlan áldozatára emlékezünk, egyúttal az igazságos, az emberi jogok tiszteletben tartásán alapuló jövő mellett tesszük le a voksunkat. Ezen a kiállításon "a múlt nagyon fájdalmas leckéje" emlékezteti az embereket a történtekre, és a tolerancia és a tisztelet értékeit hangsúlyozza - közölte.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a holokauszt után semmi sem lehetett olyan, mint előtte. Az emberiség a legrosszabb arcát mutatta ebben az időben, egyúttal sok a jó példa is, ilyen például a bolgárok kiállása a zsidók mellett - vélekedett.

Kifejtette: ebben a nehéz időszakban több energiát fordítottak a zsidók elpusztítására, mint a megmentésükre, és az európai zsidók nagyja nem menekült meg. De még a legsötétebb időkben is voltak olyanok, akik mindezt nem tűrték el, ilyenek voltak a bolgárok is - mondta. Úgy fogalmazott, ők kiálltak a zsidók mellett, megakadályozták a kiirtásukat. Példáját adták a bátorságnak, a szolidaritásnak és hősiességnek.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója kiemelte: a kiállítás meggyőzően mutatja be, hogy Bulgária miként birkózott meg a 20. század első felében a gyűlöletkeltéssel, a kirekesztési törekvésekkel és a deportálás iszonyával. Az ilyen kiállítások eszközt jelentenek a felejtés ellen, "a nem is olyan távoli múltra emlékeztetnek", amely a folyamatos emlékezés miatt sosem lehet lezárt - vélte.

A kiállítás arról győz meg, hogy Bulgária jó úton jár, amikor kötelességének tartja a múlttal való szembenézést - mutatott rá. Hozzátette: azt, hogy a zsidók megmentése sikerrel járt, jól mutatja, hogy a zsidó közösség ma is virágzik Bulgáriában.

A dokumentumkiállítást a Bolgár Állami Levéltár és az izraeli Jad Vasem Intézet készítette, és a holokauszt nemzetközi emléknapján, az UNESCO párizsi irodájában indították körútjára. Budapesten április 14-ig látható, azt követően a Vatikánban, Izraelben és több európai nagyvárosban is bemutatják.

Bulgáriában a második világháborúban Németország szövetségese volt, ennek ellenére Európa keleti felében egyedüliként sikerült megmentenie mintegy 48 ezer zsidó állampolgárát. Ugyanakkor Bulgária hivatalosan elismerte felelősségét annak a 11 ezer zsidó embernek a kiirtásában, akit Görögország, valamint a mai Macedónia és Szerbia bolgár igazgatás alatt álló területeiről deportáltak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!