Nagyvilág

2013.04.03. 14:39

Benyújtotta a gázszállításra vonatkozó csomagját a Nabucco

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Benyújtotta a gázszállítási döntést támogató csomagját a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a Shah Deniz II Konzorciumhoz - tájékoztatott szerdán a Nabucco.

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Benyújtotta a gázszállítási döntést támogató csomagját a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a Shah Deniz II Konzorciumhoz - tájékoztatott szerdán a Nabucco.

A közlemény szerint a csomag tartalmazza azokat a kitermelők számára fontos elemeket, amelyek szükségesek az azeri gáz kereskedelmi láncának megteremtéséhez.

"Örömünkre szolgál, hogy a legversenyképesebb csomagot nyújthatjuk át a Shah Deniz II Konzorciumnak, ezzel könnyítve meg a végső szállítási döntés meghozatalát. Biztosak vagyunk benne, hogy a Nabucco kölcsönös előnyöket kínál mind a szállítók, mind a kitermelők számára" - idézi a közlemény Reinhard Mitscheket, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatóját.

A Shah Deniz II Konzorcium végső, gázszállításra vonatkozó hivatalosan kihirdetett kiválasztási kritériumai tartalmazzák például a mérnöki terveket, a projekt kivitelezhetőségét, pénzügyi megvalósíthatóságát, gazdaságosságát, alkalmasságát, igényekre szabhatóságát és a társadalmi hatásait. A Nabucco döntést támogató csomagja kulcsfontosságú ezeken a területeken - áll a közleményben.

A Nabucco gázvezeték a Transz-anatóliai Gázvezetékkel (TANAP) együttműködve a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található közép-európai gázelosztó központba. A Nabucco Baumgartenen keresztül juttatna gázt 500 millió európai vásárlónak.

A projekt Magyarországon megszerezte a szükséges környezetvédelmi engedélyeket, valamint Romániában és Bulgáriában is lezáráshoz közelednek az engedélyezési folyamatok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!