Nagyvilág

2013.04.09. 17:49

A közlekedési szabályok szigorúbb betartatását szorgalmazza a sanghaji és a pekingi rendőrség

Sanghaj, 2013. április 9., kedd (MTI) - A balesetek magas száma miatt a közlekedési szabályok szigorúbb betartatását szorgalmazza Sanghaj és Peking városok rendőrsége.

Sanghaj, 2013. április 9., kedd (MTI) - A balesetek magas száma miatt a közlekedési szabályok szigorúbb betartatását szorgalmazza Sanghaj és Peking városok rendőrsége.

A két nagyvárosban a büntetések szigorításával és a szabálysértésekkor fizetendő büntetés növelésével próbálnak tenni a közlekedés biztonságának fokozásáért. A sanghaji alpolgármester a héten úgy fogalmazott: a 24 milliós város utcáin közlekedő járművek száma folyamatosan nő, ugyanakkor továbbra is gondot okoz a közlekedési szabályok betartása, mind a vezetők, mind a gyalogosok részéről. A helyi rendőrség csak az elmúlt év során 6,1 millió esetben regisztrált szabálysértést, és csaknem ezer ember halt meg ezek következtében, a valós esetek száma ugyanakkor ennek sokszorosát is kiteheti. Kifejezett figyelmet szentelnek a piroson tömegben áthaladó gyalogosok és motorosok büntetésére, és a szabályokkal ellentétesen kanyarodókra, mindkettőt "kínai sajátosságként" definiálja egy tavaly év végén az internetet bejárt videó. A sanghaji hatóságok idén év elejétől megemelték a büntetések összegét, mely a kritikusok szerint még így is alacsony, 5 és 50 jüan (1 jüan=37 forint) között mozog. Hétfőtől a pekingi hatóságok szintén szigorításokat jelentettek be, ennek első szakaszában a 150 legforgalmasabb pekingi úton 10 és 20 jüan közötti büntetéseket szabnak ki a pirosban átkelő gyalogosok, biciklisek és motorkerékpárosok számára. Az autókra mindkét városban külön szabályozás vonatkozik.

A büntetések behajtása ugyanakkor a szigorítás ellenére is akadályokba ütközhet. Elég annyit állítani például, hogy nincs pénz az embernél, sem személyi igazolvány, ráadásul a tömeges szabálysértők felelősségre vonása sem egyszerű feladat. A szabályok változtatása helyett inkább a lakosság közlekedési szabályokra vonatkozó oktatására kellene szentelni a figyelmet - mondják a kritikusok.

A közlekedési szabályok Kína-szerte január elsejétől szigorodtak. Szigorúbban büntetik többek közt az olvashatatlan rendszámtáblával közlekedőket, vagy a sárga és piros lámpákon áthajtókat, de az ittas vezetők és a frissen jogosítványt szerzők is a hatóságok figyelmének középpontjába kerültek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!