Nagyvilág

2013.03.08. 14:54

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist és a La Libre Belgique az alkotmánymódosításról, a FAZ az irodapiacról

London, Brüsszel, Berlin, 2013. március 8., péntek (MTI) - Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése azt az aggályt veti fel, hogy a magyar jegybank a kormány alárendeltségébe kerül - írta pénteki értékelésében a The Economist.

London, Brüsszel, Berlin, 2013. március 8., péntek (MTI) - Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése azt az aggályt veti fel, hogy a magyar jegybank a kormány alárendeltségébe kerül - írta pénteki értékelésében a The Economist.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap "Orbán katonái" címmel közölt írásában idézi az Eurasia Group nevű globális kockázatelemző csoport egyik szakértőjét, aki szerint Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnök "egyik leglojálisabb katonája", aki "teljesen lerombolta a kormány költségvetési politikájának hitelességét ... most pedig az a kockázat, hogy ugyanezt teszi a monetáris politikával".

A kötvénypiac stabil, a legtöbb tavalyi állampapír-kibocsátást túljegyezték, a hozamok hétévi mélyponton vannak.

E lelkesedés forrása azonban inkább a bőséges piaci likviditás lehet, semmint a nagyobb bizalom. Simor András, az előző MNB-elnök nagy megbecsültségnek örvendett, Matolcsy György ugyanakkor csak a legújabb olyan Orbán-hű személyiség, akit egy valaha független intézmény élére neveztek ki.

Nemzetgazdasági miniszteri tisztségének utolsó napjaiban úgy írta át a szabályokat, hogy azok nagyobb hatalmat adjanak az MNB-elnöknek. Kevesen hiszik, hogy ezzel az intézmény függetlenségének erősítése lett volna a célja - áll a The Economist pénteki írásában.

http://www.economist.com/news/europe/21573166-government-entrenches-its-power-european-unions-dismay-orbans-soldiers

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken a magyar alaptörvény tervezett módosításáról ír.

Az "Orbán alkotmányos megszállottsága nyugtalanítja Európát" című írásban Gilles Toussaint leírja, hogy az Európai Parlament (EP) alapjogi bizottságában több EP-képviselő nyugtalanítónak nevezte a "nagyon konzervatív" Orbán Viktor kormánya által kidolgozott módosító javaslatot, mert az szerintük veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és gyengíti az állampolgárok alapvető jogainak védelmét.

A cikk beszámol arról, hogy a módosítás több olyan vitatott rendelkezést is újra bevezetne, amelyeket az európai intézmények is bíráltak, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisített. Megemlíti, hogy már negyedik alkalommal módosul az alkotmány, holott "alig több mint egy éve" hatályos.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyarországi irodapiacról közölt elemzést pénteki számában.

A beruházási pangás Magyarországon című összeállítás szerint a borús gazdasági helyzet következtében jelentősen emelkedett a kiadatlan irodaterület aránya, így a régió fejlett piacai közül Magyarországon van a legtöbb kihasználatlan kapacitás.

A szerző, Michaela Seiser elemzőket idézve úgy ítélte meg, hogy az üzleti ingatlanok piacán kialakult helyzet a korlátozott kereslet, a hitelszűke, a befektetők elbizonytalanodása és a nemzeti konzervatív kormány kapkodó és nehezen kiszámítható gazdaságpolitikája következtében alakult ki, és az utóbbi évek fejleményeit tekintve már az is jó hír lenne, ha a következő időszakban stagnálna a piac.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!