Nagyvilág

2013.03.04. 11:48

KPMG: az idén az Egyesült Államokban vásárolhatnak be legnagyobb értékben a kínai vállalatok

Sanghaj, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az idén az Amerikai Egyesült Államok lehet a felvásárlási és összeolvadási lehetőségeket kereső kínai vállalatok elsőszámú célpontja - véli a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Sanghaj, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az idén az Amerikai Egyesült Államok lehet a felvásárlási és összeolvadási lehetőségeket kereső kínai vállalatok elsőszámú célpontja - véli a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Az Egyesült Államok nagyon erős termelői kapacitásokkal rendelkezik, versenyképesek az energiaárai és hatalmas fogyasztói piaca van, ezek mind hatalmas vonzerőt jelentenek a kínai vállalatok számára - indokolja állítását legújabb jelentésében a KPMG.

Tavaly, az egész évben 11,1 milliárd dollár értékben összesen 40 felvásárlás és összeolvadás (M&A) történt kínai részről az amerikai piacon, így ma - Kanada után - ez a külföldön terjeszkedni kívánó kínai vállalatok második számú célpontja. A KPMG szerint 2013-ban ennél is nagyobb volumenű beruházást eszközölhetnek az Egyesült Államok piacán, a tovább lendülő beruházási kedv mellett a tőkét becsalogatni igyekvő amerikai helyi kormányok törekvéseinek eredményeképpen is.

A KPMG elemzésében az ingatlanpiacot hozza példaként. A China Vanke, a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő például múlt hónapban a Tishman Speyer Properties céggel kötött megállapodást egy San Francisco melletti terület munkálataiban való részvételt illetően, belépve ezzel az amerikai piacra. A kereskedelmi ingatlanokat fejlesztő Wanda Csoport a következő évtizedben 10 milliárd dollár beruházását tervezi az Egyesült Államokban, miután az AMC Entertainment tavalyi felvásárlásával a legnagyobb mozilánc tulajdonosának is tudhatja magát.

Korábban az Asia Society amerikai székhelyű nonprofit szervezet és a Mergermarket pénzügyi információkat és elemzéseket készítő cég is a kínai részről kezdeményezett amerikai M&A-k számának és értékének tavalyi rekordjára hívta fel a figyelmet, a jelenség pedig mindkét fél egyöntetű véleménye szerint az idén csak fokozódhat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!