Nagyvilág

2013.03.08. 13:34

Kínában nőtt a tartományok hitelállománya az elmúlt két évben

Sanghaj, 2013. március 8., péntek (MTI) - Az elmúlt két évben két százalékkal nőtt a kínai tartományok hitelállománya, annak kockázatai ugyanakkor a növekedés ellenére is keretek közt tarthatók - jelentette a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC).

Sanghaj, 2013. március 8., péntek (MTI) - Az elmúlt két évben két százalékkal nőtt a kínai tartományok hitelállománya, annak kockázatai ugyanakkor a növekedés ellenére is keretek közt tarthatók - jelentette a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC).

A szervezetet a kínai értékpapír-piaci szaklap idézi pénteki számában. Az újságnak Sang Fu-lin, a CBRC elnöke úgy nyilatkozott, a tartományok finanszírozási platformjai által felvett hitelek értéke jelenleg 9,3 ezer milliárd jüant (344 ezer milliárd forint) tesz ki. Sang hozzátette: a hitelállomány kezelése a növekedés ellenére is keretek közt tartható, az nem jelent komoly kockázatot a kínai pénzügyi rendszerre. A CBRC ugyanakkor fel fogja szólítani a helyi kormányzatok finanszírozási platformjait, hogy a gazdasági növekedést szem előtt tartva, s azzal párhuzamosan csökkentsék a hitelfelvételből származó kockázatokat.

A kínai tartományok magas hitelállománya jelentette veszélyeket illetően megoszlanak a vélemények az országban. Annak pontos értékét - és így az ezzel járó kockázatokat - például nem lehet tudni, arról csak becslések léteznek, a statisztikákban szereplő platformok melletti, nem hivatalos finanszírozási források több ezer milliárd jüannal emelhetik meg a hivatalos értéket - ismerték el az adatok pontatlanságát korábban a Bank of China közgazdászai is.

A hitelállomány puszta nagyságán kívül a tartományok gyengülő visszafizetési képessége is aggodalmakat okoz, a gazdasági növekedés lassulását és a kínai ingatlanpiac lehűlését ugyanis ezek költségvetése is nagymértékben megszenvedi. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek arányát 10-12 százalékra teszik a becslések, a pesszimistábbak szerint ugyanakkor az akár a 20-30 százalékot is elérheti. A szabályozó hatóság és a kínai pénzügyminisztérium ugyanakkor újra és újra megerősíti: a hitelállomány jelentette kockázatok fenntarthatók, azok nem jelentenek veszélyt a gazdaság egészére.

A CBRC legutóbb február végén szigorított a tartományok hitelfelvételét illető szabályozásokon, előírva többek közt, hogy a helyi kormányzatok finanszírozási platformjai kizárólag valós és igazolhatóan meglévő fedezettel rendelkező hiteleket vehetnek fel, és kizárólag olyan projektek külső finanszírozása megengedett, amelyek biztosan megtérülnek.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!