Nagyvilág

2013.01.16. 14:15

Bokros Lajos a Fideszről a Financial Timesban

London, 2013. január 16., szerda (MTI) - A Fidesz politikájáról írt elemzést Bokros Lajos a Financial Times londoni gazdasági napilap felzárkózó térségekre szakosodott blogrovatában (beyondbrics).

London, 2013. január 16., szerda (MTI) - A Fidesz politikájáról írt elemzést Bokros Lajos a Financial Times londoni gazdasági napilap felzárkózó térségekre szakosodott blogrovatában (beyondbrics).Az európai parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz előszeretettel hívja magát jobbközép konzervatív csoportnak.

Bokros Lajos szerint a jobbközép jelzővel rendszerint olyan pártokat szokás jellemezni, amelyek kiállnak a szabályozott körülmények közepette, de kormányzati beavatkozástól és bürokráciától mentesen működő, innovációra és vagyonteremtésre képes magánvállalkozás mellett.

A politikus szerint azonban a Fidesz esetében "semmi nem áll távolabb a valóságtól", a párt, amióta 2010-ben hatalomra került, erőteljesen populista, nacionalista, piacellenes programot honosít meg, büntetőadókat rótt ki a bankokra, az energiaszolgáltatókra, a távközlési cégekre és a nagy áruházhálózatokra. Ezek az intézkedések erőteljes külföldi- és piacellenes beállítottságra vallanak - írta Bokros Lajos.

A szerző szerint a Fidesz világa messze nem jobbközép, hanem nyers marxista gondolkodást tükröző, idejétmúlt világ, amelyben értéket csak a mezőgazdaság és a feldolgozóipar állít elő. Bokros Lajos szerint a kormány emellett felszámolta a fékek és ellensúlyok zömét, és olyan államot teremtett, amelyet nem korlátoz a törvényesség uralma.

A Fidesz valaha a kommunizmus alatti rothadás és korrupció elleni fellépés reménysugarának tűnt, mára azonban maga vált ugyanezen bűnök és baklövések szimbólumává - írta Bokros Lajos.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!