Nagyvilág

2012.12.01. 14:31

Romániai választások - Visszahelyezteti az EMNP óriásplakátját a Kolozs megyei választási iroda

Kolozsvár, 2012. december 1., szombat (MTI) - A Kolozs megyei választási iroda arra kötelezi Szászfenes polgármesterét, hogy helyezze vissza az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási hirdetését.

Kolozsvár, 2012. december 1., szombat (MTI) - A Kolozs megyei választási iroda arra kötelezi Szászfenes polgármesterét, hogy helyezze vissza az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási hirdetését.A törvényszéki bírókból és a pártok képviselőiből álló testület pénteken ellenszavazat nélkül helyt adott az EMNP panaszának. Megállapította, hogy Horea Sulea polgármesternek nem állt jogában államellenesnek, alkotmányellenesnek minősíteni és eltávolíttatni a "Föderális Romániát, Európai Erdélyt! Autonómiát!" feliratú román nyelvű óriásplakátot.

A választási iroda egyben felszólította a rendőrséget, hogy vizsgálja meg a hirdetés eltüntetésének körülményeit, és mérlegelje kihágási bírság kiszabását.

A hétoldalas határozatban - amelyet az MTI-nek az EMNP juttatott el - szó esik a Kolozs megyei rendőrség magyarázatáról is. Eszerint a rendőrök a helyszínen megállapították, hogy valós a polgármester jelzése, amely szerint "Románia feldarabolására uszító" plakát jelent meg az országút mellett. A polgármesteri hivatal nemcsak a kifogásolt plakátot távolíttatta el, hanem formai okokra hivatkozva a hirdetőtáblát működtető reklámügynökséget is megbírságolta, és a hirdetőtábla azonnali lebontását is elrendelte.

A választási iroda leszögezte, hogy választási hirdetésről lévén szó a helyi hatóságoknak a választási irodához kellett volna fordulniuk panaszukkal. Az iroda ugyanakkor azt nem vizsgálta, hogy alkotmányos-e az EMNP választási üzenete, mert ezt nem kérték tőle.

Szász Péter, az EMNP Kolozs megyei szenátorjelöltje az MTI-nek elmondta, akkor hiszi, hogy visszakerül a hirdetésük, ha látja. Hozzátette, hogy a bűnvádi feljelentést - amelyben hivatali visszaéléssel, rongálással és lopással gyanúsítják Horea Sulea polgármestert - semmiképpen nem vonják vissza.

Az EMNP 18 négyzetméteres választási hirdetését szerda este távolíttatta el a Kolozsvárral szomszédos Szászfenes polgármestere, három órával azután, hogy kifeszítették.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!