Itt vannak a részletek!

2024.05.16. 14:00

Ingyenes nyári tábor várja Debrecenben az általános iskolásokat

Közel két évre nyúlik vissza a Debreceni Szakképzési Centrum és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány együttműködése. Idén bővül a közös munka kínálta lehetőségek tárháza, ugyanis ingyenes pályaorientációs nyári táborokat szerveznek Debrecenben a kistelepüléseken élő általános iskolások számára.

Bekecs Sándor

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója (balra), Szilágyi Sándor, Papp Tünde, a tanítsunk Magyarországért program szakmai igazgatója, György László és Papp László

Forrás: Czinege Melinda

A Tanítsunk Magyarországért Alapítvány programjához 2022-ben csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum. Az így létrejött együttműködés célja, hogy egyetemi mentorokkal megismertessék a megújult szakképzési rendszer lehetőségeit, valamint közösen segítsék a programban részt vevő, lehetőségektől távol élő általános iskolás diákok pályaorientációját, karriertámogatását. Idén új feladatot is vállalt a DSZC: háromturnusos, ingyenes nyári tábort szerveznek a gyerekek számára, ahol bepillantást nyerhetnek a szakképzési intézményekbe és a vállalati partnereik kulisszái mögé. Az erről szóló megállapodást május 16-án, sajtónyilvános eseményen írták alá.

nyári tábor, ingyenes, debrecen
György László kiemelte, a DSZC az első szakképzési centrum mely ingyenes nyári tábor szervezésével segíti elő a kistelepüléseken élő diákok pályaorientációját
Forrás: Czinege Melinda

Új kezdeményezés még az országban ez az ingyenes nyári tábor

György László, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos köszöntője elején köszönetet mondott a városnak, a Debreceni Egyetemnek – mely intézmény elsőként csatlakozott a programhoz –, valamint a DSZC-nek, amely első szakképzési fenntartóként szervez pályaorientációs tábort.

A Tanítsunk Magyarországért program azért jött létre, hogy a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken élő gyerekek számára biztosítsuk annak a lehetőségét, hogy sikerrel boldoguljanak az életben. Az ezeken a településeken élő általános iskolás gyerekek egy része 14 éves korukig van, hogy el sem hagyják a falujukat. Nincs előttük példa, a rendszeres utazás, az új közösségbe való beilleszkedés pedig sok megpróbáltatást jelent számukra, ezért magas közöttük az iskolaelhagyók aránya a középfokú oktatásban

 – ismertette a kormánybiztos.  Mint kifejtette, a programban egyetemisták foglalkoznak 6-7-8. évfolyamos gyerekekkel, továbbtanulási és karrierlehetőségeket mutatnak be számukra. A Tanítsunk Magyarországért kezdeményezésben jelenleg 1000 egyetemista vesz részt mentorként, 21 egyetemről és 4 ezer mentorált 11 településről.

Ingyenes utazással is segíti a nyári tábort Debrecen önkormányzata

– A Debreceni Szakképzési Centrummal most egy új szintre lépünk: bentlakásos táborokat szervezünk, ahol a gyerekek betekintést nyerhetnek a szakképzés világába, céglátogatásokon vehetnek részt és megismerkedhetnek a cívisváros adta kikapcsolódási lehetőségekkel is – ismertette György László. Hozzátette, az idei nyáron három tábor lesz, melyekben mintegy 80 általános iskolás diák vesz részt.

Debrecen kimeríthetetlen tárháza a lehetőségeknek. Ha fiatalokról, pályakezdőkről vagy pályaválasztókról gondolkodunk, mindenre megvan a minőségi kínálatunk. 

A Debreceni Szakképzési Centrum a legszélesebb körben mutathatja meg azokat a lehetőségeket, melyek életcélt jelenthetnek az olyan gyerekek számára, akik legfeljebb hallomásból ismerhetnek egy-egy szakmát – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. Hozzátette, a DSZC páratlan fejlődést tudhat maga mögött, az elmúlt évek alatt szinte megduplázódott a szakképzésben tanulók száma a városban. Továbbá elmondta: az itt táborozó gyerekek számára ingyenessé teszik a helyi közösségi közlekedést, s a tábor kikapcsolódást jelentő programjait is támogatja a város.

nyári tábor, ingyenes, debrecen
Papp László, Debrecen polgármestere
Fotó: Czinege Melinda

Szakmákkal ismerkednek és kikapcsolódnak Debrecenben

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója kifejezte, a Debrecenbe érkező gyerekek a jövőjüket meghatározó élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek az egyhetes táborok ideje alatt. – Három tábort szervezünk az idei nyárra, az általános iskolás diákokat kollégiumban szállásoljuk el. A tervezett programok között szerepel a digitális alkotóműhelyekben folyó munka bemutatása, a korszerű technológiák megismertetése és a partnereink üzemeibe, gyáraiba is ellátogatunk – sorolta.

nyári tábor, ingyenes, debrecen
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója
Fotó: Czinege Melinda

Az interaktív szakmai programok mellett pedig a gyerekek megismerhetik Debrecent is, hogy az általános iskola után – amennyiben itt folytatják tanulmányaikat – ne legyen idegen számukra a város. – Ezáltal jobban be tudnak illeszkedni, hatékonyabban tudnak majd tanulni, eredményesebbek lesznek, s csökken a lemorzsolódás – emelte ki a főigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában