Nagyvilág

2012.11.29. 14:35

Kelet-kínai éttermeket zártak be majomhúsból készült fogások miatt

Peking, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Éttermeket zárattak be és őrizetbe vettek két embert Kelet-Kínában annak jeléül, hogy a hatóságok megálljt kívánnak parancsolni az orvvadászatnak, különösen a húsukért és agyvelejükért kedvelt majmok befogásának.

Peking, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Éttermeket zárattak be és őrizetbe vettek két embert Kelet-Kínában annak jeléül, hogy a hatóságok megálljt kívánnak parancsolni az orvvadászatnak, különösen a húsukért és agyvelejükért kedvelt majmok befogásának.A kínai média csütörtöki közlése szerint a rendőrséget egy bejelentés vezette nyomra, amely szerint a veszélyeztetett rövidfarkú makákók húsából készült ételeket szolgálnak fel a kelet-kínai Csianghszi tartomány Cehszi megyéjében. A majmokat a környező hegyekben fogták be, és a helyi piacon adták el őket. Levágásuk után húsukat 560 jüan (20 ezer forint) kilónkénti áron értékesítették. A különleges majomagyvelő kilója 1600 jüan.

A hatóságok tájékoztatása szerint az őrizetbe vételt továbbiak fogják követni. Négy helyi hivatalnokot már felmentettek az állásából, köztük van az erdészeti hivatal vezetője is.

A tartományi vezetők határozottan állítják, hogy megfékezik az orvvadászatot a régióban, és ennek érdekében máris szigorú razziákat tartanak a falusi piacokon, szállodákban és éttermekben. Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy Cehszi éttermeiben más különleges ínyencségeket is felszolgáltak, így bambusz patkányokat és örvös sertésborzot is.

Kínában különösen a déli országrész lakóit jellemzik úgy, hogy mindent megesznek, ami mozog, de országszerte sok helyütt van még hagyománya az egzotikus vadak fogyasztásának. Állítólag az utóbbi években az elrettentő büntetések - a betegségektől való félelemmel és az állatvédők megjelenésével egyetemben - némileg visszaszorították a ritka vadakból készült ételeket.

A kínai törvények szerint azok, akik védett állatokat ejtenek fogságba vagy ölnek meg, tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!