Nagyvilág

2012.11.13. 11:24

Idő előtt szabadulhat börtönéből a kémkedésért elítélt orosz fizikus

Moszkva, 2012. november 13., kedd (MTI) - Idő előtt szabadulhat börtönéből a kémkedéssel vádolt, 2004-ben hazaárulás címén elítélt orosz fizikus - döntött a szibériai Krasznojarszk város egyik kerületi bírósága.

Moszkva, 2012. november 13., kedd (MTI) - Idő előtt szabadulhat börtönéből a kémkedéssel vádolt, 2004-ben hazaárulás címén elítélt orosz fizikus - döntött a szibériai Krasznojarszk város egyik kerületi bírósága.A bíróság kedden hagyta jóvá a 14 év börtönbüntetését töltő Valentyin Danyilov kérelmét. A bíróság szóvivője közölte, ha senki sem nyújt be fellebbezést a döntés ellen, a férfi leghamarabb 10 nap múlva elhagyhatja a börtönt. A férfi feltételesen szabadulhat.

A krasznojarszki területi ügyészség támogatta Danyilov idő előtti szabadulását, ezért csekély az esélye annak, hogy a fizikus mégsem távozhat a börtönből.

A krasznojarszki állami egyetem hőfizikai intézetének volt igazgatóját 2001 elején vették őrizetbe, miután a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB 2000 májusában meggyanúsította, hogy titkos műholdtechnikai információkat adott el egy kínai cégnek. Ennek köszönhetően Kína 15 évvel hamarabb tudta létrehozni katonai célú űrkomplexumát - állította a vád.

2003 decemberében a Krasznojarszki területi bíróság felmentette Danyilovot a kémkedés vádja alól. 2004 novemberében ugyanakkor a krasznojarszki bíróságon az esküdtszék bűnösnek találta a tudóst és hazaárulásért 14 évi fegyházra ítélték.

Danyilov szerepelt azon listán, amelyet az idén februárban adtak át vezető ellenzéki politikusok Dmitrij Medvegyev akkori államfőnek, és amely az általuk politikai foglyoknak tartott személyek neveit tartalmazta.

Orosz jogvédők üdvözölték a krasznojarszki fizikus szabadlábra helyezését. Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője ugyanakkor fenntartja, hogy a Danyilov elleni kémvád kitalált, az állítólagos titkos információk a tudós által írt egyetemi tankönyvekben is megtalálhatóak.

Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a testület többször is fellépett a tudós kegyelemben részesítése érdekében. A jogvédő nem tartja politikai fogolynak Valentyin Danyilovot. Szerinte a fizikus az orosz jogrendszer hiányosságai miatt szenvedett. "A bizonyítékok meglehetősen kétségesek voltak" - jelentette ki Fedotov.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!