Nagyvilág

2012.11.30. 11:09

Gyöngyösi felszólalása - WJC: a kormány szálljon szembe a szélsőjobboldallal!

Berlin, 2012. november 30., péntek (MTI) - A magyar kormánynak szembe kell szállnia a szélsőjobboldallal - sürgette a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő hétfői parlamenti felszólalásával kapcsolatban a Der Tagesspiegel című német lapnak nyilatkozva.

Berlin, 2012. november 30., péntek (MTI) - A magyar kormánynak szembe kell szállnia a szélsőjobboldallal - sürgette a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő hétfői parlamenti felszólalásával kapcsolatban a Der Tagesspiegel című német lapnak nyilatkozva.Ronald S. Lauder a berlini lap pénteki számában idézett nyilatkozatában elmondta: "sajnos azt kell megállapítani, hogy a magyar kormány gyakran vonakodva reagál az uszító kijelentésekre, és a legtöbbször megelégszik a szóbeli elmarasztalással".

A WJC elnöke kiemelte: "veszélybe kerül a demokrácia, ha nem parancsolnak azonnal minden eszközzel megálljt a barna kísértetnek". Szomorú, hogy az antiszemitizmus "ismét nyíltan megmutatja csúf pofáját" éppen Magyarországon, ahol a holokauszt idején oly sok szenvedést okoztak a zsidóknak. Még szörnyűbb azonban, hogy a roma kisebbség tagjait bűnözőnek bélyegzik és megfélemlítik a Jobbik környezetéből származó, verőlegényekből álló bandák - tette hozzá.

A Der Tagesspiegel az Antiszemitizmus heti ritmusban című írásában idézte az Európai Bizottság belügyi biztosa, Cecilia Malmström szóvivőjét is, aki hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság a legélesebben elítéli az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegenellenesség minden formáját.

A lap szerint Gyöngyösi Márton felszólalása az Európai Parlamentben is téma. Alexander Alvaro, a német liberális FDP politikusa, az Európai Parlament alelnöke azzal vádolja a magyar kormányt, hogy az alkotmánynak az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító módosításával "agyafúrt módon támogatja" a Jobbikot - írta a Der Tagesspiegel.

Jan Philipp Albrecht, a német Zöldek európai parlamenti képviselője a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: "a civil társdalomnak és a politikának is reagálnia kell, és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában".

Gyöngyösi Márton hétfőn a parlamenti azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy "az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Felszólalását kedden az államfő, a kormány, a házelnök, illetve a Jobbik kivételével valamennyi parlamenti párt, továbbá több civil szervezet is elítélte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!