Nagyvilág

2012.11.14. 17:43

Felfüggeszti olaszországi tevékenységét a Fitch az ellene indított vizsgálat miatt

London, 2012. november 14., szerda (MTI) - A formális közlemények kiadásán túl minden olaszországi tevékenységét felfüggeszti szerdai hatállyal a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, miután vezető munkatársai ellen ügyészségi büntetőeljárás indult piacbefolyásolás vádjával. A cég alig burkolt utalást tett szerdai londoni bejelentésében arra a lehetőségre, hogy végleg kivonulhat Olaszországból.

London, 2012. november 14., szerda (MTI) - A formális közlemények kiadásán túl minden olaszországi tevékenységét felfüggeszti szerdai hatállyal a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, miután vezető munkatársai ellen ügyészségi büntetőeljárás indult piacbefolyásolás vádjával. A cég alig burkolt utalást tett szerdai londoni bejelentésében arra a lehetőségre, hogy végleg kivonulhat Olaszországból.A dél-olaszországi Trani városának ügyészi hivatala a hét elején jelentette be, hogy vádat emelt a Standard & Poor s és a Fitch több vezetője ellen piaci információkkal elkövetett visszaélés címén.

A Standard & Poor s már korábban "teljesen alaptalannak" nevezte a vádakat, de jelezte, hogy folytatja olaszországi tevékenységét.

A Fitch szerdai londoni közleményében szintén "példátlan és minden alapot nélkülöző manővernek" nevezte a jogi eljárást, közölte ugyanakkor azt is, hogy azonnali hatállyal csak formális elemzések közzétételére szűkíti az Olaszországgal kapcsolatos piaci kommunikációját. A cég felfüggeszti az olasz besorolásokat érintő konferenciák és telekonferenciák rendezését, a piaci szereplők és a sajtó megkereséseire pedig csak a már publikált formális elemzéseket fogja visszaidézni.

A Fitch szerint nem világos, hogy az olasz ügyészek miért ellenzik a törvényesen kialakított elemzői vélemények átlátható, megfelelő módon történő megosztását a piaccal.

A Fitch Ratings tavaly ősszel leminősítette Olaszországot, decemberben a rontott osztályzatot további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette, majd idén januárban két fokozattal ismét rontotta az olasz szuverén osztályzatot, amely jelenleg a cég minősítési listáján A mínusz, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Szerdai londoni állásfoglalásában a Fitch Ratings közölte: ha nem kap megfelelő biztosítékokat arra, hogy a mostani jogi eljáráshoz hasonló incidensek nem ismétlődnek meg, akkor esetleg "újraértékeli" olaszországi tevékenységének jövőjét.

A hitelminősítő teljes mértékben visszautasított minden olyan állítást, amely szerint bármiféle vétséget elkövetett volna.

A Fitch szerdai közleményéből kiolvashatóan az olaszországi eljárás azzal lehet kapcsolatban, hogy az olasz osztályzat tavaly decemberben bejelentett negatív megfigyelésével egy időben a cég tudatta a piaci szereplőkkel, hogy leminősítés esetén egy vagy két fokozatú osztályzatrontásról lehet szó.

A Fitch Ratings szerdán közölte, hogy saját eljárásrendjének és a vonatkozó törvényeknek megfelelően annak idején tájékoztatta erről az olasz kormányt is.

Londoni állásfoglalásában a hitelminősítő közölte azt is, hogy elemzőinek ezt követő összes nyilvános kommentárja mindössze az olasz besorolásokkal kapcsolatban már addig is nyilvánosságra hozott értékelésekre utalt vissza.

A Fitch Ratings a közlemény szerint nem érti, hogy ezeket a tényeket miként lehet piaci manipulációnak tekinteni.

A hitelminősítő szerint a céget érintő olasz hatósági állítások természetüknél fogva nagyon súlyos aggodalmakra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy a hitelminősítő intézetek képesek lesznek-e a jövőben szakértői minőségű, hiteles vélemények közzétételére megfélemlítéstől és politikai nyomástól mentesen.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!