Nagyvilág

2012.11.29. 15:35

EU-budzsé - DIW: a növekedés szolgálatába kell állítani a költségvetést

Berlin, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió költségvetését a korábbinál rugalmasabbá kell tenni, és a gazdasági növekedés szolgálatába kell állítani - írja Christian Dreger közgazdász professzor, a német DIW gazdaságkutató intézet makrogazdasági igazgatója az intézet honlapján megjelent kommentárjában.

Berlin, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió költségvetését a korábbinál rugalmasabbá kell tenni, és a gazdasági növekedés szolgálatába kell állítani - írja Christian Dreger közgazdász professzor, a német DIW gazdaságkutató intézet makrogazdasági igazgatója az intézet honlapján megjelent kommentárjában.A múlt héten kudarcba fulladtak a tárgyalások az EU 2014-2020-as költségvetéséről. Bár a tárgyalások konkrétan a befizetett összegek nagyságán rekedtek meg, a vita valójában a költségvetés jövőbeli szerkezetéről folyt.

Az uniós költségvetés az EU bruttó hazai terméke egy százalékának felel meg, haszonélvezői elsősorban a dél-európai országok, nettó befizetői pedig főként az észak-európai országok.

A költségvetés rendelkezésére álló összegnek mintegy 40 százaléka megy el mezőgazdasági támogatásra, egyharmada a lemaradó térségek felzárkózását támogató strukturális és kohéziós alapok finanszírozására, tíz százaléka versenyképesség-javító programokra és hat százaléka az uniós apparátus működésének finanszírozására. A fennmaradó részből külügyi, védelmi, biztonsági, valamint bevándorlási programokat finanszíroznak.

A tartósnak ígérkező európai szuverén adósságszolgálati válság tükrében az uniós költségvetés szerkezetét a korábbinál rugalmasabbá kellene tenni, és az elosztásban nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a gazdasági növekedést támogató programokra, különösen a mély recesszióba süllyedt dél-európai országokra tekintettel.

A professzor szerint a szerkezet átalakítását az agrártámogatások megnyirbálásával kellene kezdeni, és az így felszabaduló forrásokat erőteljes növekedési impulzusokat adni képes ágazatokba kellene átirányítani. Támogatni kellene az oktatást, a szakképzést, valamint javítani kellene az innováció-orientált ágazatok üzleti környezetén.

Tudomásul kell venni, hogy a lemaradó térségek felzárkózási folyamata minden támogatás ellenére csak vontatottan halad - ami országokon belüli régiókra is igaz. Ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagyni a lemaradó régiók felzárkóztatásával, hiszen az európai költségvetést alapvetően a szolidaritás elve vezérli. Nem lehet elkerülni azonban a ráfordítás-eredmény szemléletű megközelítés alkalmazását, és ennek alapján kell átalakítani a támogatási súlypontokat - fejtette ki kommentárjában a DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) makrogazdasági igazgatója.

MTI

Címkék#EU-büdzsé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!