Nagyvilág

2012.11.15. 13:31

Déli Áramlat - Aláírták a végleges szerződést a Fekete-tenger alatti és a bulgáriai szakaszról

Moszkva, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Aláírták a Déli Áramlat földgázvezeték bulgáriai szakaszáról szóló megállapodást csütörtökön Szófiában, míg szerdán Milánóban született végleges befektetői megállapodás a Fekete-tenger alatti szakaszról.

Moszkva, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - Aláírták a Déli Áramlat földgázvezeték bulgáriai szakaszáról szóló megállapodást csütörtökön Szófiában, míg szerdán Milánóban született végleges befektetői megállapodás a Fekete-tenger alatti szakaszról.A Gazprom sajtószolgálatának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a South Stream Transport igazgatótanácsának Milánóban tartott ülésén az orosz Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF SE képviselői hozták meg a döntést és látták el kézjegyükkel a végleges megállapodást a tenger alatti szakasz építéséről.

A bulgáriai szakaszról is megállapodtak Szófiában a Gazprom és a bolgár kormány illetékesei. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Alekszej Miller, az orosz állami gázcég és Mihail Andonov, a bolgár energiaholding vezetője Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök jelenlétében írta alá a végleges befektetői szerződést.

Az orosz állami gázcég sajtószolgálata azt is közölte, hogy a South Stream Transport B.V. igazgatótanácsának ülésén jóváhagyták a cég Amszterdami bejegyzését és megerősítették, hogy a Déli Áramlat gázvezeték mintegy 900 kilométer hosszú Fekete-tenger alatti szakaszának lefektetését az év elején meghozott határidőknek megfelelően valósítják meg.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója az aláírást követően bejelentette, hogy ezzel zöld utat adtak ahhoz, hogy megkezdődjön a Déli Áramlat megépítése. A napokban Miller azt is közölte, hogy december 7-én látnak hozzá a munkálatokhoz.

Az Oroszországból a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába továbbhaladó gázvezeték tengeri szakaszának részvényesi szerződését tavaly szeptemberben írták alá. A projektben az orosz Gazprom 50, az olasz ENI 20, a francia GDF és a német BASF-Wintershall energia- és gázcégek 15-15 százalékos részesedéssel vesz részt.

A szlovén Plinovodi és az orosz Gazprom képviselői kedden írták alá az orosz fővárosban a végleges befektetői megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték szlovéniai szakaszának megépítéséről. A Gazprom MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Déli Áramlat vezetéken keresztül 2015-ben indulhat meg a földgázszállítás Európába.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!