Nagyvilág

2012.09.04. 11:24

Necas biztosította a cseh államfőt, hogy az egyházi kárpótlás nem sérti meg az időhatárt

Prága, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Petr Necas cseh miniszterelnök biztosította Václav Klaus államfőt arról, hogy a tervezett egyházi kárpótlás nem lépi át a vagyonvisszaadás végső, visszamenőleges időhatárát, az 1948. február 25-ét, a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel napját.

Prága, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Petr Necas cseh miniszterelnök biztosította Václav Klaus államfőt arról, hogy a tervezett egyházi kárpótlás nem lépi át a vagyonvisszaadás végső, visszamenőleges időhatárát, az 1948. február 25-ét, a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel napját.Klaus egy hete írt levelet a miniszterelnöknek, amelyben ezzel kapcsolatban személyes garanciákat kért Necastól. A köztársasági elnök a Necasnak és két helyettesének címzett levelében azt írta: nyugtalanítják azok a szakmai és állampolgári vélemények, amelyek szerint a tervezett egyházi restitúció keretében korábban államosított vagyont is visszaadnak az egyházaknak. Leszögezte: a miniszterelnök biztosítéka alapvető hatással lesz arra, hogy parlamenti elfogadás esetén aláírja-e az egyházi kárpótlási törvényt.

Az állam és az egyházak vagyonjogi kiegyezését rögzítő, a kormány által kidolgozott törvényjavaslat nem tartalmazza a restitúciós határ (1948. február 25.) átlépését, és nem módosítja a Cseh Köztársaság helyzetét az esetleges új bírósági eljárásokban a kárpótlással kapcsolatban - állítja Necas Klausnak írt, kedden nyilvánosságra hozott válaszlevelében. Azzal érvel, hogy az egyházi kárpótlás az eddig is érvényes kárpótlási törvényekből indul ki, amelyek az említett dátumot már tartalmazzák.

Necas felhívta Klaus figyelmét: az eredeti törvényjavaslatot a parlamentben úgy módosították, hogy az egyházaknak bizonyítaniuk kell majd, hogy a visszakövetelt vagyon 1948. február 25-e után a tulajdonukban volt, s csak később vette el azt tőlük a kommunista rendszer.

Mindezek alapján "meg vagyok győződve arról, hogy a törvény nem lépheti át az 1948. február 25-i határt" - szögezte le válaszában a miniszterelnök.

A restitúcióban érdekelt egyházak hétfőn közös levelükben szintén biztosították az államfőt arról, hogy a kárpótlás visszamenőleges dátumaként meghatározott időpontot nem fogják megkérdőjelezni.

A törvénytervezetet a képviselőház jóváhagyta, de a szenátus elutasította. A szenátus döntése következtében a sokat vitatott és komoly társadalmi vitát kiváltó jogszabály kedden délután újra a képviselőház elé kerül. A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormányoldalnak a szenátus döntésének felülvizsgálatához legalább 101 támogató szavazatra lesz szüksége. A három kormánypárt együttesen jelenleg 100 szavazattal rendelkezik.

Felmérések szerint a cseh lakosság több mint kétharmada ellenzi az egyházi kárpótlást.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!