Nagyvilág

2012.09.05. 13:05

Azeri kiadatás - Az LMP elnézést kért az örményektől

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - A Lehet Más a Politika elítéli a magyar kormány hozzájárulását az örmény katonatársát Magyarországon megölő azeri tiszt, Ramil Sahib Safarov kiadatásához és elnézést kér az örmény néptől a gyilkos szabadlábra helyezése miatt.

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - A Lehet Más a Politika elítéli a magyar kormány hozzájárulását az örmény katonatársát Magyarországon megölő azeri tiszt, Ramil Sahib Safarov kiadatásához és elnézést kér az örmény néptől a gyilkos szabadlábra helyezése miatt.Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben, amelyet Vágó Gábor képviselővel és Heltai László szóvivővel közösen Armenak Dovlatyan, az örmény zöld párt elnöke jegyez, azt írják: az örmény zöld párt elfogadhatatlanak tartja, hogy örmény fiatalok Magyarország zászlaját égették el, megsértve ezzel minden magyart. Egy ország zászlója nem a kormányt, hanem a népet jelképezi - mutattak rá.

A közleményt folytatva kijelentik, hogy az LMP és az örmény zöldek is örülnek annak, hogy a két nép állampolgárai a közösségi oldalakon párbeszédet folytatnak egymással, és az országok közötti megbékélést keresik a feszültségek további szítása helyett. A két párt ezért köszönetet mond azoknak a civileknek, akik az elmúlt napokban kinyilvánították: a megbékélést fontosabbnak tartják az ellenségkeresésnél.

A két párt elvárja, hogy a magyar kormány bocsánatot kérjen az incidens miatt, és reméli, hogy a konfliktus rendezése után, minél hamarabb visszaáll a békés diplomáciai kapcsolat a két ország között - zárják a közleményt.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!