Nagyvilág

2012.08.24. 15:59

Merkel: Görögországnak az euróövezetben kell maradnia

Berlin, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) - Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, ehhez azonban be kell tartania a nemzetközi hitelmegállapodásokhoz kapcsolódó kötelezettségeit - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben az Antonisz Szamarasz görög kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Berlin, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) - Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, ehhez azonban be kell tartania a nemzetközi hitelmegállapodásokhoz kapcsolódó kötelezettségeit - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben az Antonisz Szamarasz görög kormányfővel folytatott megbeszélése után.Angela Merkel a görög miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az euró nem csupán egy valuta, hanem egy eszme és a visszafordíthatatlan európai egységfolyamat kifejeződése, a válságot pedig az okozta, hogy meggyengült az euróba vetett bizalom. Az euróövezeti válság így elsősorban bizalmi válság, vagyis a legfőbb feladat a bizalom helyreállítása, amit csak a vállalt kötelezettségek teljesítésével lehet elérni. A szavakat tetteknek kell követniük - emelte ki Merkel. Antonisz Szamarasz hozzátette: a görög büszke nép, és nem szeret más pénzén élni. Görögország ezért mindent megtesz a válság leküzdéséért és hamarosan el is éri célját. Merkel és Szamarasz egyaránt hangsúlyozta, nem szabad elhamarkodni a válságkezelésre vonatkozó döntéseket, előbb meg kell várni, hogy elkészüljön a hitelezői trojka jelentése a reformok állásáról. A görög kormányfő ezt emelte ki arra az újságírói kérdésre válaszolva is, hogy előkerült-e a megbeszélésen a reformok végrehajtására biztosított idő kétéves meghosszabbításának ügye. A német kancellár hangsúlyozta: a görög lakosság nagy áldozatokat vállalt, hogy enyhüljön az államadósság-válság, Németország ezért Franciaországgal együtt kész minden segítséget megadni az új görög kormánynak, hogy erőfeszítései sikerre vezessenek. Hozzátette: az athéni vezetés arra törekszik, hogy ne csak a legszegényebbek fizessék meg a válság árát, hanem mások is vállaljanak részt a terhekből. Ezzel összefüggésben Antonisz Szamarasz leszögezte: meg kell változtatni Görögországot, véget kell vetni az adóelkerülésnek. Kifejtette: a trojka jelentésében szereplő tények minden szónál ékesebben bizonyítják majd, hogy a reformok megfelelően haladnak. Görögország két különböző természetű deficitet is csökkent a következő időszakban, mérsékli az államháztartási hiányt és orvosolja a bizalomhiány problémáját - tette hozzá. Görögország kihasználatlan természeti és emberi erőforrásai igen jelentősek, újabb pénzügyi támogatásra ezért nincs szükség. Ugyanakkor az erőforrások mozgósításához, a lassan hatodik éve recesszióban vergődő gazdaság beindításához "időre van szükség, hogy levegőhöz jussunk" - hangsúlyozta. Antonisz Szamarasz júniusban lépett hivatalba, a pénteki berlini látogatás az első hivatalos külföldi útja. A német kancellárral folytatott megbeszélést értékelve elmondta: új korszak kezdődik a német-görög kapcsolatokban. A problémákat nem lehet egy csapásra megoldani, a kezdet azonban biztató - tette hozzá.

Az euróövezet elhagyására vonatkozó német felvetéseket közvetett módon bírálva megjegyezte: nem segít a helyzeten, aki arról beszél, hogy Görögország kilép a közös fizetőeszközt használó országok közösségéből, hiszen nincs befektető, aki eurót vinne Görögországba, ha arra kell számítani, hogy euró helyett drachmát kap vissza.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!