Nagyvilág

2012.07.17. 13:11

Zsenmin Zsipao: Szíriában nem történhet meg, ami Irakban vagy Líbiában

Peking, 2012. július 17., kedd (MTI) - Szíriában soha, semmilyen körülmények között és semmilyen ürüggyel nem kerülhet sor külső beavatkozásra - szögezte le kommentárjában a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi kínai pártlap az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankciókkal fenyegető döntése előtt, kedden.

Peking, 2012. július 17., kedd (MTI) - Szíriában soha, semmilyen körülmények között és semmilyen ürüggyel nem kerülhet sor külső beavatkozásra - szögezte le kommentárjában a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi kínai pártlap az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankciókkal fenyegető döntése előtt, kedden.A Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Portugália által támogatott határozattervezet szerint az ENSZ-megfigyelők (UNSMIS) mandátumát meghosszabbítanák 45 nappal, és Kofi Annan béketervére az ENSZ alapokmány 7. fejezete vonatkozna. Ez felhatalmazná a 15 tagú BT-t arra, hogy adott esetben diplomáciai, gazdasági és katonai intézkedéseket foganatosítson.

Kína már közölte, hogy egyetért az ENSZ-misszió meghosszabbításával, de az ország állandó képviselője a világszervezetben hozzátette: Kína számára "komoly gondot" okoz a brit javaslat által tartalmazott 7. fejezet kiterjesztése Szíriára. Peking a Moszkva által köröztetett tervezetben foglaltakkal ért egyet. Ez a tervezet az említett intézkedéseket elutasítja.

Egy ország vezetésének külföldi beavatkozással történő leváltása a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében rendkívül igazságosnak és felelősnek tűnő szándék - fogalmazott a Zsenmin Zsipao, és megjegyezte, "vajon nem jelentett-e humanitárius katasztrófát az iraki rezsimváltás utáni támadások, bombázások megállíthatatlan sorozata?".

Az újság emlékeztetett a Líbiában történtekre is, és úgy vélte: nincsenek olyan nemzetközi egyezmények, amelyek felruháznak külföldi vezetőket arra, hogy leváltsák, vagy kinevezzék más nemzetek vezetőit.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!