Nagyvilág

2012.07.23. 17:49

Szijjártó: jó lehetőségeket kínál az azeri piac a magyar cégeknek

Baku/Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Az azeri gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter kétnapos bakui látogatása során. A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek hétfőn nyilatkozva kiemelte: a külkapcsolatokban végrehajtott keleti nyitás lehetőséget teremt a magyar vállalatoknak, hogy beléphessenek az óriási növekedést mutató azeri piacra.

Baku/Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Az azeri gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter kétnapos bakui látogatása során. A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek hétfőn nyilatkozva kiemelte: a külkapcsolatokban végrehajtott keleti nyitás lehetőséget teremt a magyar vállalatoknak, hogy beléphessenek az óriási növekedést mutató azeri piacra.Az államtitkár, aki a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, Bakuban tárgyalt Shahin Mustafayev gazdaságfejlesztési miniszterrel, a bizottság azeri társelnökével. Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri államfő legutóbbi találkozójukon a gazdasági vegyes bizottság társelnökeit jelölték ki, hogy állapodjanak meg abban, a két ország cégei miként léphetnek be egymás piacaira.

A keleti nyitás politikája lehetőséget nyújt a magyar vállalatoknak arra, hogy megjelenjenek az azeri piacon - hangsúlyozta. Kifejtette: a magyar cégek infrastrukturális beruházásokban, út- és vasútépítésekben vehetnének részt, a magyar építőipar az európai válság miatt kialakult kapacitásfeleslegét itt hasznosíthatná.

Kiemelte, az együttműködés Azerbajdzsánnal hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország csökkentse az energiafüggőségét, ezért a gazdasági vegyes bizottság segíti a Mol és az azeri SOCAR olajtársaság kooperációját - mondta.

Azerbajdzsán komolyan érdeklődik a vízgazdálkodásban, víztisztításban és csatornázásban szerzett magyar tapasztalatok iránt is - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: ezen a területen "mi nagyon sikeresek vagyunk", a magyar cégek több országban, például Szaúd-Arábiában kamatoztatják tapasztalataikat.

Ugyancsak összefoghat a két ország a mezőgazdaságban, például az állattenyésztési technológiákat illetően - fogalmazott. Hangsúlyozta: a magyar vetőmagexport célpontja is lehet Azerbajdzsán, hiszen az ország önellátó akar lenni a búzatermelésben, és van 140-150 ezer hektár kukoricatermesztésre szánt területe, amelyhez szintén szüksége lenne vetőmagra.

További lehetséges együttműködési területként említette az államtitkár az autóbuszgyártást. "A Rába állami tulajdonba való visszatérésével a nemzeti gépipar megteremtése irányába a kormány komoly lépéseket tett", és a két ország kooperálhat az autóbuszgyártásban - közölte.

Kitért arra is, hogy ösztöndíjprogramot indítanak, amelynek keretében 200 azeri diák tanulhat magyarországi egyetemeken.

Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy a vegyes bizottság következő ülését október 8-9-én, Budapesten tartják.

Az államtitkár tanácskozott Novruz Mammedovval, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójával is. Beszámolója szerint Baku üdvözölte, hogy Magyarország felfedezte a FÁK-országokkal való együttműködésben rejlő lehetőségeket, és stratégiai szövetség kialakítására törekszik Azerbajdzsánnal. Szijjártó Péter ugyancsak tárgyalt Shahmar Movsumovval, az azeri Állami Olajalap ügyvezető igazgatójával. Találkozójukon - emlékeztetett az államtitkár - arról beszéltek, hogy az alap készen áll Magyarországra irányuló azeri befektetések finanszírozására, ehhez Budapestnek terveket és projekteket kell összeállítania.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy találkozott Rufat Aslanlival, az azeri állami értékpapír-felügyelet igazgatójával is, és egyetértettek abban, hogy a két ország közötti reálgazdasági együttműködést pénzügyi kooperációval kellene kiegészíteni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!