Nagyvilág

2012.07.30. 15:51

Óriásgyíké lehetett az Ausztráliában feltárt hatalmas karom

Canberra, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A varánuszfélék családjához tartozó, nyolcmillió éve élt óriásgyíké lehetett egy hét centiméteres karom, amelyet Ausztráliában, az Északi Területen tártak fel a paleontológusok.

Canberra, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A varánuszfélék családjához tartozó, nyolcmillió éve élt óriásgyíké lehetett egy hét centiméteres karom, amelyet Ausztráliában, az Északi Területen tártak fel a paleontológusok.Az Alice Springs várostól 190 kilométerre északkeletre lévő lelőhelyet az 1950-es években bennszülöttek fedezték fel. A feltárások 1986-ban kezdődtek az Alcoota Scientific Reserve helyszínen, amelyet az ötödik kontinens legnagyobb paleontológiai lelőhelyének tartanak. Az elmúlt negyedszázad alatt több ezer egyed fosszíliái kerültek elő, beleértve a hatalmas röpképtelen madár, a Dromornis stirtoni majdnem teljes csontvázát - olvasható az ABC.net ausztrál hírportálon.

Mint Adam Yates, a Közép-Ausztráliai Múzeum kurátora kifejtette, egyelőre nem tudják, hogy milyen állat "tartozéka" volt a hatalmas karom.

"Hasonló karmok kerültek már elő a múltban is. Valószínűleg egy olyan gyíké lehettek, amelynek testméretei jóval felülmúlták a komodói sárkányt. Nem találtunk azonban egyetlen olyan csontot sem, amely egy ekkora hüllőé lehetett" - magyarázta Adam Yates.

Az idei ásatások során előkerült a Dromornis stirtoni egy újabb végtagcsontja is.

"A madár magassága elérte a három métert, testsúlya pedig fél tonna körül volt. Ez lehetett a valaha élt legnagyobb madár" - jegyezte meg Adam Yates.

A paleontológus rámutatott, hogy a lelőhelyen a röpképtelen madár mellett hatalmas erszényesek fosszíliái kerültek elő nagy számban, a szakemberek feltételezése szerint egy iszonyatos szárazság áldozatai lehettek mindannyian.

"Egy időben pusztulhattak el, egy kiszáradt itatóhely körül" - vélekedett az ausztrál paleontológus.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!