Nagyvilág

2012.07.06. 13:18

Óceánjáró balesete - szabadlábon a Costa Concordia kapitánya

Róma, 2012. július 6., péntek (MTI) - Szabadlábon védekezhet Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó kapitánya, aki elhagyhatta a házi őrizetet - jelentette a pénteki sajtó.

Róma, 2012. július 6., péntek (MTI) - Szabadlábon védekezhet Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó kapitánya, aki elhagyhatta a házi őrizetet - jelentette a pénteki sajtó.

 

A hajószerencsétlenséggel foglalkozó grossetói bíróság csütörtökön visszavonta a házi őrizetet és szabadlábra helyezte Francesco Schettinót.

A kapitányt január 17-én tartóztatták le, négy nappal azután, hogy a Costa Concordia sziklának ütközött Giglio szigeténél. Egy héttel később házi őrizetbe helyezték.

Ügyvédei azóta folyamatosan kérelmezték, hogy védencük szabadlábon védekezhessen. A bíróság ezt most engedélyezte azzal a korlátozással, hogy Schettino nem változtathatja meg lakhelyét, s a campaniai Meta di Sorrentóban kell maradnia.

Schettino ügyvédeinek kézzel írt feljegyzést adott át, amelyet a szabadlábra helyezést követően a Canale5 kereskedelmi televízióadó hozott nyilvánosságra.

“A gondviselésnek és ösztönömnek, szakmai tapasztalatomnak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban félrerántottam a kormányt. Sikerült elkerülni, hogy tömegszerencsétlenség történjen. Ha a hajó az eredeti útvonalat követte volna, teljes erővel nekihajtottunk volna a szikláknak” - írta Schettino.

A kapitány elismerte, hogy nem rendelte el azonnal az evakuálást, miután a hajó zátonyra futott.

Schettino részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. “Én is egész életemet fájdalomban fogom leélni” - fogalmazott. "Nem viselkedtem gyáván" - hangoztatta a kapitány. A hajószerencsétlenség éjszakáján a helyi kikötői kapitányság rögzítette a Schettinóval való beszélgetést, mely szerint a kapitány az elsők között hagyta el a Costa Concordiát. A hajó evakuálását Giglio szigetének partjáról nézte.

A Costa Concordia oldalán január 13-án este egy parti szikla vágott léket. Az utasok és a legénység közül harmincketten haltak meg.

A hajó fekete dobozának szakértői vizsgálata július 22-re zárul le.

 

 

hsj kto kho

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!