Nagyvilág

2012.07.04. 17:00

Magyar képviselők bírálták az uniós állatjóléti stratégiát az Európai Parlament plenáris ülésén

Brüsszel, 2012. július 4., szerda (MTI) - Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén magyar képviselők részéről bírálatok érték az Európai Unió következő évekre szóló állatjóléti stratégiáját, amellyel kapcsolatban az EP szerdán szavazta meg határozatát.

Brüsszel, 2012. július 4., szerda (MTI) - Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén magyar képviselők részéről bírálatok érték az Európai Unió következő évekre szóló állatjóléti stratégiáját, amellyel kapcsolatban az EP szerdán szavazta meg határozatát.

 

Az EP egyebek között az állatjóléti szabályok szigorúbb betartatása, illetve általánosabb érvényesítése mellett foglalt állást. A jelentés hangoztatta azt is: az állatokra vonatkozó előírások betartása az emberi egészség szempontjából is fontos, hiszen segít csökkenteni az állatok terjesztette betegségek veszélyét, és javítani az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok elleni fellépést.

A magyar képviselők közül a plenáris vitában Tabajdi Csaba (MSZP) azt emelte ki: az új EU-tagállamok számára nagy terhet jelent, hogy a csatlakozás előtt és után számos jelentős költséggel járó uniós előírásnak is meg kellett felelniük.

"Nagy értetlenséget váltott ki széles körben Magyarországon a tojótyúkok ketreces tartására vonatkozó új szabályozás. Általános vélemény, hogy ezt olyan brüsszeli bürokraták találták ki, akik tyúkot csak étteremben láttak" - fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy húsvétkor Magyarországon megkétszereződött a tojás fogyasztói ára.

Sajnálatosnak nevezte, hogy míg saját termelőitől az EU megköveteli a szigorú előírások betartását, addig az unión kívülről érkező árukkal szemben sokszor engedékenyebb.

Glattfelder Béla (Fidesz) a szavazás után kiadott közleményében bejelentette, hogy a Fidesz EP-delegációja elutasította a 2012-2015-ös állatjóléti stratégiát. Úgy ítélte meg, hogy nincs szükség új, kötelező állatjóléti szabályokra. "Ezek ellentétesek a gazdák érdekeivel, mivel többletköltségeket és többlet-energiafelhasználást okoznak, tovább rontva ezáltal az európai termelők versenyhátrányát az importtal szemben. Másrészt hátrányosak a fogyasztóknak is, mivel élelmiszer-áremelkedéshez vezetnek" - fogalmazott a képviselő, aki szerint "csak a gazdák által önkéntesen vállalható szabályok fogadhatóak el, melyek teljesítését a termelő feltüntethetné a termék címkéjén".

Ő is úgy vélte, hogy "a ketrec-ügy komoly európai kudarc", amelyből "le kellett volna ... vonni a tanulságokat. A jelentés viszont ezt egyértelműen elmulasztotta."

 

 

kvb guz kho

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!