Nagyvilág

2012.07.02. 17:01

Koszovó - Megszüntetik a nemzetközi felügyeletet a függetlenséget támogató országok

Bécs, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Megszűnik Koszovó ellenőrzött függetlensége, a fiatal állam szeptembertől elnyeri teljes szuverenitását - közölte hétfőn Bécsben a Koszovó függetlenségét támogató Nemzetközi Irányító Csoport (ISG).

Bécs, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Megszűnik Koszovó ellenőrzött függetlensége, a fiatal állam szeptembertől elnyeri teljes szuverenitását - közölte hétfőn Bécsben a Koszovó függetlenségét támogató Nemzetközi Irányító Csoport (ISG).A felügyeletet gyakorló Nemzetközi Civil Iroda (ICO) az ISG hétfői döntése nyomán szeptemberig befejezi tevékenységét.

Az ISG 25 tagja között az Egyesült Államok és Törökország mellett számos más EU-tagállammal együtt Magyarország is szerepel. A csoport már januárban jelezte, hogy a demokratikus intézményrendszerek kiépítésében és az Ahtisaari-terv végrehajtásában elért eredmények alapján az év végéig megszűnhet az ellenőrzés.

A zömmel albánok lakta korábbi szerbiai tartomány 2008. február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét. A terület akkor a gyakorlatban csaknem tíz éve ENSZ-protektorátusként működött. Koszovó függetlenségét eddig közel száz ország ismerte el, köztük az EU tagjainak nagy része. Nem ismeri el önálló államnak ugyanakkor Szerbia, valamint Oroszország és öt uniós tagország - Szlovákia, Románia, Görögország, Spanyolország és Ciprus - sem.

"A mai nappal véget ér a nemzetközi felügyelet" Koszovó fölött - fogalmazott a tanácskozás házigazdája, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

Az ISG hétfőn felhatalmazást adott a koszovói kormánynak és a parlamentnek, hogy hozzák meg a szükséges alkotmányos rendelkezéseket. "Az ICO mandátuma befejeződik a szükséges alkotmányjogi és törvénymódosítások sikeres elfogadása után", a csoport utolsó, szeptemberi ülésével - írták közleményükben.

Az ICO hatáskörébe tartozott, hogy kezdeményezhette a koszovói parlament által elfogadott törvények módosítását, és beleszólása volt vezető tisztviselők kinevezésébe.

A csoport hétfőn elismerte "Koszovó kormányának egyértelmű elkötelezettségét a demokratikus és többnemzetiségű állam mellett", amit a kulturális örökségről, az önkormányzatok jogairól és a decentralizációról elfogadott törvények jeleznek. Üdvözölték Hashim Thaci kormányának szándékát, hogy elmélyítse a párbeszédet a Koszovó északi részén élő szerb közösséggel.

Pieter Feith, az ICO vezetője közölte, hogy az iroda bezárása ellenére maradnak külföldi szakértők Koszovóban, és folytatódik a NATO vezette békefenntartó erők küldetése és az EU jogérvényesítő missziója is.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!