Nagyvilág

2012.07.19. 14:07

Jelentősen csökkent tavaly az EU-költségvetést érintő csalások száma

Brüsszel, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Tavaly mintegy 35 százalékkal csökkent az európai uniós költségvetést érintő pénzügyi csalások száma - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szól.

Brüsszel, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Tavaly mintegy 35 százalékkal csökkent az európai uniós költségvetést érintő pénzügyi csalások száma - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szól.A kohéziós politika terén 41 százalékkal kevesebb feltételezett csalás fordult elő tavaly, mint 2010-ben, a mezőgazdaság területén pedig 66 százalékkal esett vissza a bejelentett csalási ügyek száma.

Összesen 295 millió euró uniós pénzt (a költségvetés 0,2 százalékát) érintett csalás, melyet az uniós jogszabályok értelmében vissza kell fizettetni - derül ki a brüsszeli jelentésből.

Az illetékes biztos, Algirdas Semeta szerint a javuló eredményt "az uniós pénzeszközök védelmében bevezetett hathatósabb intézkedések és jobb ellenőrzés mellett számos technikai fejlemény magyarázza".

A bizottság a jelentésben hangsúlyozza az uniós költségvetést érintő csalások további csökkentésének szükségességét, és számos ajánlást is tesz a tagállamok felé, amelyek elősegíthetik e célkitűzés elérését.

A testület "fenntartja a csalásokkal szemben alkalmazott zéró tolerancia politikáját" - hangoztatta Semeta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!