Nagyvilág

2012.07.23. 16:36

IMF/EU-tárgyalások - MSZP: a kormány állapodjon meg az ellenzékkel, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal!

Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Az MSZP egyezséget kezdeményez a kormány, a demokratikus ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői között egy olyan hosszú távú gazdasági programról, amely segíti a növekedés beindítását, és amely az IMF/EU-megállapodás alapja lehet.

Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Az MSZP egyezséget kezdeményez a kormány, a demokratikus ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői között egy olyan hosszú távú gazdasági programról, amely segíti a növekedés beindítását, és amely az IMF/EU-megállapodás alapja lehet.Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a megállapodással igazságosabb adórendszerre, a gazdasági növekedést ösztönző modernizációra, valamint esélyegyenlőséget biztosító egészségügyi és oktatáspolitikára tesznek javaslatot.

A megállapodás szükségességét azzal indokolta, hogy Orbán Viktor gazdasági stratégiája megbukott, drasztikusan lecsökkent Magyarország versenyképessége, a beruházások és a fejlesztések leálltak, az uniós támogatásokat nem sikerült felhasználni, kevesebb embernek van állása, mint a kormányváltáskor, az adóterhelés mértéke nőtt, a reálbérek csökkennek, az infláció meghaladja az 5 százalékot, a jövő évi költségvetés pedig újabb megszorításokat hoz.

Mindez annak belátását követelné meg a miniszterelnöktől, hogy mindent másképp kellett volna csinálnia - mondta Szekeres Imre.

Kitért arra, hogy az államnak csaknem kétszázmilliárd forinttal kevesebb kamatot kellene fizetnie, ha a kormány már januárban egyezségre jut a Nemzetközi Valutaalappal. Hozzátette, a hitelmegállapodásnak belátható időn belül meg kell történnie, különben az elmúlt hetekben a tárgyalások hírére erősödő bizalom is széttörik.

Az MSZP-s politikus szerint ráadásul bár a kormány a költségvetési sarokszámok júliusi elfogadásával a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát akarta jelezni, valójában kétséges a büdzsét felforgató munkahelyvédelmi akcióterv pénzügyi alapja.

Szekeres Imre azt is közölte, hogy augusztus 1-jén konzultációt indítanak az MSZP weboldalán, ahol az érdeklődők véleményezhetik a szocialisták májusban, az Ajánlat Magyarországnak című programvázlatban nyilvánosságra hozott szakpolitikai javaslatait.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!