Nagyvilág

2012.07.25. 15:59

Barroso az uniós kormányfőkhöz fordult a jövő évi EU-büdzsé megkurtítása miatt

Brüsszel, 2012. július 25., szerda (MTI) - Levélben fordult José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az európai uniós tagországok állam- és kormányfőihez a jövő évi EU-költségvetés megkurtítása miatt tiltakozva.

Brüsszel, 2012. július 25., szerda (MTI) - Levélben fordult José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az európai uniós tagországok állam- és kormányfőihez a jövő évi EU-költségvetés megkurtítása miatt tiltakozva.A tagállamok kormányait képviselő tanács hivatalosan kedden fogadta el közös álláspontját a 2013-as büdzséről, és ebben leszögezte, hogy az Európai Bizottság 6,8 százalékos kiadásnövelési javaslatához képest csak 2,79 százalékot tart indokoltnak.

Szóvivője szerdai tájékoztatása szerint Barroso a levélben emlékeztetett arra, hogy az állam- és kormányfők nemrégiben egyetértettek: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az EU visszaálljon a fenntartható növekedési pályára. Ha viszont a büdzsében nem biztosítanak ehhez elegendő forrást, az "alááshatja ennek a megállapodásnak a szellemiségét" - fogalmaz a levél.

"Több mint 5 milliárd euróval megcsonkítani a jövő évi kifizetési összeget, ahogy a tanács javasolja, hamis megtakarítás lenne. Ennek súlyos következményei lennének a gazdasági élénkülésre, mert a csökkentések érintenék az egyes régiókat, kutatókat, kis- és középvállalkozásokat, azt a kockázatot is magukban hordozva, hogy ezek a szereplők nem jutnak elegendő finanszírozáshoz" - emelte ki a bizottsági elnök.

A tagországok megállapodása alapján az uniós költségvetés kifizetései jövőre csak 132,7 milliárd euróra rúgnának, szemben a büdzsétervezetet készítő végrehajtó testület 138 milliárd eurós elképzelésével.

A bizottság már korábban értésre adta: az általa javasolt kiadásnövelés első látásra valóban meglepően magasnak tűnik. Ez ugyanakkor jelentős részben a korábban vállalt kiadási kötelezettségeinek fedezésére szolgál. Jövőre ugyanis befejeződik egy hétéves költségvetési időszak (2007-2013) az unióban, és emiatt felhalmozódnak a kifizetési esedékességhez érkező pénzügyi kötelezettségvállalások.

A korábban lekötött kötelezettségvállalásokból eredő többletet nem számítva a bizottsági tervezet csak az inflációnak nagyjából megfelelő, 2 százalékos kiadásemelkedést tartalmaz.

A tagországok álláspontja szerint az általuk elfogadott kiadási szintek "egyszerre teszik lehetővé a nemzeti költségvetések fölösleges terheinek elkerülését és a növekedést segítő intézkedéseket".

Barroso emlékeztetett arra, hogy legutóbbi, június végi találkozójukon az állam- és kormányfők egyebek között állást foglaltak a 2007-2013-as időszakban még megmaradt belső felzárkóztatási (strukturális és kohéziós) források minél nagyobb részének mozgósítása mellett. Úgy vélte, a jelenlegi nehéz időkben ez a helyes üzenet a lakossághoz, ugyanakkor a periódus utolsó évének büdzséjéről született kormányközi álláspont nem ebbe az irányba mutat.

A bizottsági elnök emlékeztetett arra, hogy a költségvetés fontos szerepet játszik a tagországok gazdaságának stabilizálásában, és sok tagállam számára fontos beruházások megvalósítását teszi lehetővé. Figyelmeztetett, hogy ezek elmaradása az uniós ígéretekbe vetett lakossági bizalmat is csorbíthatja.

Az uniós hagyományoknak megfelelően az EU-büdzsé tervezetét az Európai Bizottság készíti el tavasszal, majd ősszel a tagországok kormányainak képviselőből álló tanács és az Európai Parlament hagyja jóvá. Miután a tagországok közös álláspontja most megszületett, még az EP-vel kell megállapodásra jutni a számokról. Erre a ciprusi elnökség keddi közleménye szerint novemberben kerülhet sor.

Barroso szerdán reményét fejezte ki, hogy a levelében foglaltakra a tanács tekintettel lesz a további intézményközi tárgyalásokon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!