Nagyvilág

2012.07.16. 17:17

Angela Merkel: nevetségessé válhat Németország a körülmetélést tiltó ítélet miatt

Berlin, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Nevetségessé válhat Németország a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélését tiltó bírósági ítélet miatt - figyelmeztetett hétfőn a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini elnökségi ülésén Angela Merkel pártelnök, német kancellár.

Berlin, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Nevetségessé válhat Németország a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélését tiltó bírósági ítélet miatt - figyelmeztetett hétfőn a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini elnökségi ülésén Angela Merkel pártelnök, német kancellár.Angela Merkel kijelentette: Németország "bohócot csinál magából", ha hagyja, hogy az egyetlen állam legyen a világon, ahol a zsidók nem gyakorolhatják vallási szertatásaikat - írta a Financial Times Deutschland (FTD) az internetes kiadásában a zárt ülés részvevőire hivatkozva.

A CDU a lehető leghamarabb jogbiztonságot akar teremteni az ügyben. Első lépésként kezdeményezik, hogy a Bundestag, a törvényhozás alsóháza határozatban foglaljon állást a vallásgyakorlás szabadsága mellett csütörtökön, amikor a spanyol bankmentő program miatt a nyári szüntet megszakítva rendkívüli ülést tartanak.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter, a konzervatív uniópártokkal koalícióban kormányzó liberális FDP politikusa egy hétfői rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy a jogi helyzetet nem lehet gyorsan rendezni, mert három alapvető jogterület, a vallásszabadság joga, a testi épséghez fűződő jog és a szülői jogok csoportja között kell egyensúlyt teremteni. A tárca ezért egyszerre vizsgálja egyebek mellett a családjogi és a betegjogi törvény módosításának lehetőségeit.

Óvatosan kell eljárni a vallási indíttatású beavatkozások körének meghatározásakor is, mert nem szándékolt következményekkel járhat valamennyi ilyen típusú beavatkozás engedélyezése - tette hozzá a miniszter, példaként említve a női nemi szerv csonkítására vonatkozó szokásokat.

A kölni tartományi bíróság június végén hozott ítéletében jogellenesnek minősítette a fiúgyermekeken vallási indíttatásból végzett körülmetélést, arra hivatkozva, hogy a zsidó és muzulmán szokás sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál. A döntés ellen számos vallási szervezet tiltakozott.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!