Nagyvilág

2012.07.04. 15:44

A román kormány sürgősségi rendelettel csorbította az alkotmánybíróság hatáskörét

Bukarest, 2012. július 4., szerda (MTI) - A bukaresti kormány szerdán sürgősségi rendelettel törölte az alkotmánybíróság feladatai közül a parlamenti határozatok alkotmányosságának vizsgálatát.

Bukarest, 2012. július 4., szerda (MTI) - A bukaresti kormány szerdán sürgősségi rendelettel törölte az alkotmánybíróság feladatai közül a parlamenti határozatok alkotmányosságának vizsgálatát.

 

Az alkotmánybíróság működését szabályozó törvényt a parlamentben is ugyanilyen értelemben módosította az új szociálliberális kormánytöbbség, megfigyelők szerint azért, hogy megkönnyítse a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő felfüggesztését posztjáról. A parlament által megszavazott törvénymódosítást azonban az államfő nem siet kihirdetni, a kormány sürgősségi rendelte viszont azonnal hatályba lépett.

A parlament két háza ellenzéki elnökeinek leváltásáról szóló keddi parlamenti határozatokat csak az alkotmánybíróság hatáskörét csorbító szerdai kormányrendelet után jelentették meg a hivatalos közlönyben, így már nem lehet megtámadni őket a taláros testületnél.

A román hírtelevíziók emlékeztetnek arra, hogy parlamenti nyári szünet idején a kormány hozhat ugyan rendeleteket, de sürgősségi rendeleteket csak rendkívüli helyzetben. Sajtóértesülések szerint a Ponta-kabinet azzal indokolta a rendelet sürgősségi jellegét, hogy e nélkül "zavar támadt volna a parlament működésében".

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) két leváltott házelnöke, Vasile Blaga volt szenátusi és Roberta Anastase volt képviselőházi elnök még kedden bejelentette, hogy a házszabály és az alkotmány megsértése miatt nem ismerik el eltávolításukat, és az erről szóló határozatokat megtámadták az alkotmánybíróságnál. Ezeket a határozatokat viszont csak akkor jelentették meg a közlönyben, amikor már hatályba lépett az alkotmánybíróság hatáskörét csorbító kormányrendelet, így újabb politikai vita bontakozhat ki arról, hogy a taláros testület felülbírálhatja-e a parlamenti házelnökök lecserélését.

A Ponta-kabinet néhány hete vonta saját hatáskörébe a hivatalos közlönyt, amely korábban a képviselőház alárendeltségében működött.

Az alkotmánybíróság szerdán bejelentette, hogy június 10-i ülésén tűzi napirendre Vasile Blaga beadványát a szenátusi házelnöki tisztségből való leváltása ügyében.

Az államfő felfüggesztéséről is határozattal dönthet a parlament, és ha ez megtörténik, az elnök leváltása ügyében népszavazást írnak ki. A szerdai kormányrendelet hatályba lépése után az ellenzék nem kérhet alkotmányossági vizsgálatot az államfő felfüggesztéséről meghozandó esetleges határozatról.

Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülés elején, újságírók jelenlétében úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem fogja megsérteni az alkotmánybíróság függetlenségét.

 

 

hbl kto ksy

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!