Nagyvilág

2012.06.29. 15:06

Nem zárja ki új befektetők csatlakozását a Nabucco konzorcium igazgatója

Bécs, 2012. június 29., péntek (MTI) - Nem zárta ki új részvényesek, köztük a Shah Deniz 2. konzorcium tagjainak csatlakozását a Nabucco Westhez Reinhard Mitschek, az európai gázvezeték létrehozására alakult konzorcium igazgatója egy pénteki telefonos sajtótájékoztatón.

Bécs, 2012. június 29., péntek (MTI) - Nem zárta ki új részvényesek, köztük a Shah Deniz 2. konzorcium tagjainak csatlakozását a Nabucco Westhez Reinhard Mitschek, az európai gázvezeték létrehozására alakult konzorcium igazgatója egy pénteki telefonos sajtótájékoztatón.

 

Mint mondta, jelenleg tárgyalnak a Bayern Gas-zal, de ez nem zárja ki, hogy más részvényesek is csatlakozzanak, illetve hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz mező földgáz kincsének kitermelésére alakult konzorcium "egyik vagy másik tagja" is érdeklődést mutat majd.

A földgázmező részvényesei csütörtökön jelentették be, hogy a Nabucco Westet támogatják a gáz Közép-Európába szállítására. Ezzel a versenyből kiesett a Nabucco Westhez hasonló nyomvonalon tervezett Délkelet-Európai Vezeték (SEEP). A pályázaton részt vesz az Olaszországig tervezett Transz-adriai Vezeték (TAP) is.

Törökország és Azerbajdzsán kedden írt alá megállapodást a TANAP gázvezeték megépítéséről, amelynek nyugati végződése a török-bolgár határon lenne.

Mitschek kijelentette: biztos benne, hogy a kitermelők végleges választása is a Nabucco Westre esik majd. A TAP vezetékkel összehasonlítva a Nabucco előnyének tartja, hogy az államközi megállapodások révén "a legszilárdabb jogi háttérrel" rendelkezik és hogy nagy számú országot ér el, minden részt vevő partnerországban csatlakozással.

Hangsúlyozta, a konzorcium elkötelezett tagokra támaszkodik. "Nincs okom kételkedni a részvényesek elkötelezettségében" - fogalmazott egy kérdésre válaszolva, amelyben felidézték, hogy a Mol korábban a Nabucco eredeti, hosszabb változatával kapcsolatos bizonytalanságokra mutatott rá. A konzorcium néhány tagja tavasszal azt jelezte, hogy erősíteni szeretnék pozíciójukat a pályázaton és döntést szeretnének az azerbajdzsáni Shah Deniz 2. gázmező földgázkincsének kitermelésére alakult konzorciumtól a délkelet-európai projektekkel kapcsolatban - mondta Mitschek. "Ez a döntés most megszületett" - tette hozzá.

A Mol pénteki közleményében üdvözölte a kitermelők döntését, "Ez a döntés egy hosszú bizonytalan időszak végét hozhatja el, amely az eredeti Nabucco terv kivitelezése körüli aggályokból eredt" - írták. Hozzáfűzték, hogy a döntés a Mol-csoport korábbi álláspontját igazolja, miszerint az eredeti Nabucco koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

Mitschek leszögezte azt is, a BOTAS török állami földgáztársaság továbbra is elkötelezett tagja a konzorciumnak, függetlenül attól, hogy a rövidebb Nabucco nem halad át az országon. A német RWE szintén tag, noha németországi szakasza sincs a vezetéknek - tette hozzá.

A bécsi székhelyű konzorcium májusban nyújtott be módosított ajánlatot Nabucco West néven. Ez az eredetileg tervezett 3.900 helyett 1.300 kilométer hosszú lenne, legnagyobb kapacitása 31 milliárd helyett 20-23 milliárd köbméter lehet.

 

 

kpk gtr gte

 

MTI

Címkék#Nabucco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!