Nagyvilág

2008.09.05. 08:57

Hanna: Már 136 halott Haitin

<p>A Hanna trópusi vihar halálos áldozatainak száma 136-ra emelkedett Haitin - közölte a helyi polgárvédelem egy munkatársa.</p>

A legtöbben az ország északi részén vesztették életüket, és a harmadik legnagyobb város még mindig víz alatt van. Az Atlanti-óceán fölött eközben egy négyes erősségű hurrikán közeleg a térség felé. Haitin három hét alatt már a Hanna már a harmadik nagy vihar volt. Korábban a Fay trópusi vihar és a Gustav hurrikán 117 ember halálát okozta az országban. Az újabb áldozatokkal együtt már összesen több mint 250 áldozata van az utóbbi hetek forgószeleinek.

A viharok okozta áradások és földcsuszamlások miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A haiti szenátus szerint szükségállapotot kell hirdetni a leginkább sújtott Gonaives városában. A települést képviselő szenátor azt mondta, a városban 200 ezer olyan ember van, akik már három napja nem ettek.

Az Atlanti-óceán fölött pedig már közeledik egy újabb veszélyes forgószél. Az Ike nevű vihar az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán máris négyes erősségű hurrikánnak számít. A vihar várhatóan nyugat felé tart majd, így a széle elérheti Haitit - jelentette az amerikai hurrikánfigyelő központ. A viharban óránként csaknem 215 kilométeres tartós szelet mértek, de még ennél erősebb széllökések is lehetnek - közölte a központ.

A hurrikánszezonnak ráadásul még nincs vége: az újabb Josephine névre keresztelt trópusi vihar az Atlanti-óceán keleti részén alakult ki, és jelenleg nyugat-északnyugat felé tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!