Nagyvilág

2008.09.12. 09:53

Görögország precedens értékűnek tartja, hogy Magyarország visszaadná a lopott műkincseket

<p>Elismeréssel szólt a görög kulturális miniszter szerda késő este a magyar külügyminiszterrel folytatott athéni megbeszélésén arról, hogy Budapest kész visszaszolgáltatni legalább három, illegálisan az országba került műkincset.</p>

Szelestey Lajos elmondta: Göncz Kinga és Mihalisz Liapisz megállapodtak: 1-2 héten belül görög delegáció érkezik Budapestre, hogy a műkincseket ellenőrizzék. Eddig három antik leletről bizonyosodott be, hogy egy argoszi ásatásról kerültek törvénytelen módon egy magángyűjteménybe. A gyűjtőtől később 22 tárgyat vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum, és állított ki. A görög delegáció a többi 19, szintén a mükénéi korszakból származó leletet is megvizsgálja, hogy azok szabályosan kerültek-e Budapestre.

A megállapodás értelmében a lopott kincseket visszaviszik Görögországba, ahol kiállítják azokat, majd pár hónap múlva visszatérhetnek a műtárgyak Budapestre. "A jogászok állapítják majd meg, hogy milyen módon lesz ez lehetséges, például, hogy tartós bérletként, vagy más formában lesznek kiállíthatóak a Szépművészetiben" - mondta Szelestey Lajos. "A görög partner egyébként arra is hajlandó, hogy a kérdéses műtárgyakon kívül további, a kort bemutató műkincseket is Magyarország rendelkezésére bocsátanak"- hangsúlyozta a szóvivő.

Görögország, amelynek több állammal is vitája van műkincsek ügyében, precedens értékűnek tartja a magyar kezdeményezést. Athénban arra is számítanak, hogy több ország is hajlandó lesz visszaszolgáltatni a hozzájuk illegálisan került ókori leleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!