Nagyvilág

2008.09.11. 09:08

Disznóra rúzst - Obama szexista? - A nap képei 2008.09.10.

<p>Nézze meg Ön is, milyen felvételek készültek világszerte 2008.09.10-én. <dia width="900" height="700" alt="A nap képei 2008.09.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_nap_k_pei_2008_09_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)">A nap képei <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A nap képei 2008.09.10." /></a></dia></p>

Szexizmussal vádolják a demokraták elnökjelöltjét, Barack Obamát. Kedden ugyanis republikánus riválisainak új ígéretét, amelyben változást ígérnek, ahhoz hasonlította, mintha disznóra rúzst kennének.
A republikánus kampánytábor kedden Obama szóhasználatát szexistának nevezte, amellyel alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra célzott, aki az Egyesült Államok első politikusasszonya lehet ebben a pozícióban.

Massachusetts korábbi republikánus kormányzója szerint Obama tiszteletlen megjegyzéseket tett, amikor "Sarah Palin kormányzót disznóhoz hasonlította". "Szerintem nemcsak számomra világos, hanem republikánusoknak, demokratáknak és függetleneknek egyaránt, hogy Obama tartozik egy bocsánatkéréssel Palinnak" - tette hozzá a volt kormányzóasszony, Jane Swift.

Az alelnökjelölést elfogadó beszédében Sarah Palin viccesen azt mondta, hogy az egyetlen különbség egy pitbull és saját maga, mint "hokimama" (vagyis harcos anya) között az ajakrúzs.

Kedden Obama kétségbe vonta riválisa változásra éhes elszántságát. "Mi mindig a változás mellett érveltünk, a közvéleménykutatások eredményeitől függetlenül. Erre a másik oldal hirtelen előáll azzal: mi is változást akarunk. De emlékezzetek rá, hogy a republikánusok már 8 éve vannak a Fehér Házban" - fogalmazott Obama. "Berúzsozhatod a disznót, de az akkor is disznó marad. Betekerhetsz egy romlott halat egy darab papírba, és nevezheted változásnak. De a hal akkor is büdös marad, nyolc évvel később is. Elég volt" - fakadt ki a demokraták elnökjelöltje választási beszédében.
Az Obama kampánytábor a republikánus szexista vádakra úgy reagált, hogy a "rúzsos disznó" egy jól ismert mondás az amerikai angolban, aminek átvitt értelemben van jelentéstartalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!