Nagyvilág

2008.07.06. 14:01

Bush a japán miniszterelnökkel tárgyal a csúcs előtt

<p>Japán - George W. Bush amerikai elnök vasárnap Japánba érkezett, hogy a G8 országok találkozója előtt a szigetország miniszterelnökével tárgyaljon.</p>

A nyolc fejlett ipari ország és több meghívott állam három napos csúcstalálkozója hétfőn kezdődik Hokkaido szigetén.

George W. Bush amerikai elnök vasárnap kora délután (közép-európai idő szerint vasárnap reggel) érkezett Hokkaido szigetére. A japán kormányfővel, Fukuda Jaszuóval várhatóan Észak-Korea atomprogramjáról, a klímaváltozásról és az élelmiszerválságról fognak tanácskozni vasárnap.

Hétfőtől pedig a nyolc fejlett ipari ország - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország - és több mint tíz másik meghívott állam vezetői tartanak három napos csúcstalálkozót Tojako városban, a japán Hokkaido szigetén. A meghívott országok között van például Kína, India és Dél-Afrika. A politikusok többek között az olaj és az élelmiszer árának drasztikus növekedéséről, a klímaváltozásról és globális konfliktusokról fognak tárgyalni.

A nyolc fejlett ipari országot tömörítő csoport vezetői valószínűleg szigorúan el fogják ítélni Robert Mugabe zimbabwei elnök tetteit, és megkérdőjelezik hatalma törvényességét - mondta korábban Dennis Wilder, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács ázsiai ügyekért felelős vezetője az elnök különgépén.

A tóparti üdülőhelyet vasárnap 21 ezer rendőr zárta el a látogatók elől. A sziget fölött repülési tilalmat is bevezettek a vezető politikusok biztonságának érdekében.

Eközben a találkozó helyszínéhez legközelebbi nagyvárosban, Szapporóban már második napja tartanak a G8-találkozókat általában kísérő globalizáció-ellenes tüntetések. A szombati demonstrációk alatt négy embert őrizetbe vettek, köztük a Reuters hírügynökség egy japán operatőrét, aki állítólag rugdosta az egyenruhásokat.

Egy másik férfit azért vittek el a rendőrök, mert teherautójával nem volt hajlandó arrébb állni. A több ezer tiltakozó akciója a korábbi évek hasonló eseményeihez képest egyelőre békésnek mondható. Szapporó város egyébként 150 kilométerre van a csúcstalálkozó helyszínétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!