Nagyvilág

2008.06.18. 16:44

Orvhorgászokat szedett rácba egy ukrán falu lakossága

<p>Ukrajna - Egy Rivne megyei falucska lakossága megelégelte, hogy a közeli folyóból orvhorgászok törvénytelen eszközökkel fogják ki a halakat az orruk elől. A minap rajtaütöttek a „méretes” rapsicokon, s alaposan ellátták a bajukat.</p>

A Sztrij folyó partján elterülő Bilij falu lakosainak elege lett abból, hogy a más vidékekről az ő partjaikra látogató orvhorgászok szabályellenes módszerekkel – többnyire elektromos áram segítségével – már csaknem teljesen kiirtották a halakat a halászterületükről.

A napokban a település önkéntes halőrei figyeltek fel egy népes társaságra, amely tábort ütött a folyó partján, s elkezdte kitelepíteni az elektromos eszközöket: a szükséges huzalokat és akkumulátorokat. Mikor felszólították az idegeneket, hogy hagyják el a területet, azok a visszavonulás helyett veréssel fenyegetőztek. A halőrök ekkor erősítést kértek, minek eredményeképpen több tucatnyi falubelijük jelent meg karókkal, kerítéslécekkel felszerelkezve a parton, s látott hozzá a kéretlen vendégek „erkölcsi neveléséhez”.

Az időközben riasztott rendőrök és hivatásos halőrök épp akkor érkeztek a helyszínre, amikor a feldühödött helybeliek – akik nem feledték, hogy pár hete az egyik falubeli horgászt csaknem a vízbe fojtották a rapsicok – éppen az egyik terepjárót próbálták a vízbe borítani. Az orvhorgászok közül – akik között egy ismert üzletember, egy orvos, illetve a járási elektromos szolgáltató több vezető alkalmazottja is volt – ekkor már csak egy volt képes arra, hogy térden állva az egészségéért könyörögjön.

A közrend és a halak őrei a helyszínen bizonyítékként lefoglalták az orvhorgászat kellékeit. A helybeliektől több zúzódást is szenvedett – egyébként jómódúnak ismert – és számos sebből vérző vállalkozó a rendőrségi autóba szállva még kilátásba helyezte, hogy rövidesen az egész falu égni fog.

Azóta a helyi horgászok önkéntes tűzoltóegyletet is létrehoztak, amelynek tagjai éjjel-nappal kapákkal és a már korábban is jól bevált karókkal őrködnek a falu két bekötőútján.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!