Nagyvilág

2008.06.15. 11:01

Második forduló Macedóniában a választási erőszak miatt

<p>Macedónia - Csaknem 200 szavazókörzetben megismétlik a két héttel ezelőtti parlamenti választásokat Macedóniában. Akkor két helyen is lövöldözés tört ki.</p>

Az egyik összecsapásban egy ember meghalt, mindkét esetben többen megsérültek. Más szavazóhelyeken azért ismételnek, mert az urnákat ellopták vagy teletömködték szeméttel. Az első fordulót a kormánypárt nyerte.

Macedóniában közép-európai idő szerint vasárnap reggel hétkor kezdődött az újabb voksolás, és 12 órán át fog tartani. A vasárnapi szavazás már nem befolyásolja a két héttel ezelőtti végeredményt, mivel Nikola Gruevszki miniszterelnök jobbközép pártja több mint kétszer annyi mandátumot szerzett, mint a második helyezett párt.

Macedónia 2005 óta vár arra, hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A NATO-csatlakozása görög ellenzés miatt egyelőre szintén halasztódik. Görögország egy névvita miatt tiltakozik az ellen, hogy Macedóniát felvegyék a katonai szövetségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!