Nagyvilág

2008.06.19. 11:25

Márványba faragott pucér Timosenko

<p>Ukrajna - Márványban örökítette meg egy neves luhanszki szobrász az Ukrán Aurórát. A meztelen nőalakot Julija Timosenko kormányfőről mintázta meg.</p>

A meztelen Ukrán Auróra arca, jellegzetes – koszorús – hajviselete és testalkata alapján Mikola Smatykoluhanszki szobrász egyértelműen az ukrán miniszterelnök-asszonyt választotta modellül.

Aurórát, a római hajnalistent - aki a harcot, az erőt és a szépséget testesíti meg - a festők, szobrászok és költők minden érában a maguk korának hőseiről, kiemelkedő egyéniségeiről mintázták meg – mondja a luhanszki szobrász. – Művemmel azt kívánom jelezni, hogy Julija Timosenko összetett személyiség, aki egyesíti magában a harciasságot és az ukrán női szépséget.”

Arra a kérdésre, hogy vajon élethűen ábrázolja-e a jelenlegi ukrán kormányfő meztelenségét, a szobrász kitérően a művészi improvizáció szabadságára hivatkozott, s arra, hogy pár évtized múlva már senkit sem fog érdekelni, hogy kit is ábrázol a mű.

A miniszterelnököt ábrázoló Ukrán Auróra értékét alkotója 500 000 dollárban állapította meg. Bevallottan arra számít, hogy a szobrot maga a „modell” vásárolja meg, s az ország valamely nevesebb múzeumában állítatja azt ki.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!