Nagyvilág

2008.06.03. 09:02

Megkezdik a japán űrlaboratórium beszerelését az űrállomáson

<p>Kedden kezdik kiemelni a Discovery űrsikló rakteréből a japán Kibo űrlaboratórium második nagy elemét, hogy hozzászereljék a Nemzetközi Űrállomáshoz. A munkához háromszor kell az űrhajósoknak kimenniük a világűrbe.</p>

Két amerikai űrhajós, Mike Fossum és Ron Garan fogja a Discovery rakterében kioldani a japán elem rögzítéseit, majd a japán Hoside Akihiko emeli a helyére a hatalmas méretű hengert az űrállomás robotkarjával. Ez lesz a japán űrmodul középső tagja, a szabályozott nyomású kabin. Hossza 11.2 méter, ármérője 4.4 méter.

A Kibo első elemét márciusban szállították a Nemzetközi Űrállomásra. Az összeszerelés után a Kibo lesz a Nemzetközi Űrállomás legnagyobb laboratóriuma.

A Kibo harmadik elemét 2009-ben szállítják fel az űrállomásra. Ez egy nyitott "terasz" lesz, amelyen világűrbeli nyomás és hőmérséklet mellett lehet majd kísérleteket végezni.

A Discovery 7 főnyi legénységével hétfőn kapcsolódott hozzá a Földtől 388 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomáshoz. Előtte az űrsikló 180 méterre úgy közelítette meg az űrállomást, hogy annak fedélzetről le tudják fényképezni a sikló "hasát". Az űrállomásról készített felvételek alapján aztán a Földön döntik el, hogy nem keletkeztek-e a Discoveryn az indításkor olyan sérülések, amelyek veszélyesek lehetnének a visszaérkezéskor.

A start idején a Discovery külső üzemanyagtartályáról most is leesett néhány hőszigetelő lap, de az amerikai űrhivatal szerint a lerepülő darabok nem okoztak kárt az űrsiklóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!