Nagyvilág

2008.06.17. 15:46

Meghalt a Jurassic Park dinóinak alkotója

<p>Daganatos betegségben elhunyt a speciális effektusok Oscar-díjas szakértője, Stan Winston - közölte kedden a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán.</p>

Az "A bolygó neve: Halál" és a "Jurassic Park" szörnyeinek alkotója 62 éves volt. A filmes kaliforniai otthonában halt meg, családja körében. Stan Winston hét évig küzdött a rákkal.

Stan Winston álmodta meg a Terminátor-filmek robotjait is. Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Steven Spielberg, James Cameron és Tim, Burton. A filmes a mechanikus lényeket a számítógépes képalkotással kombináló technika úttörője volt.

40 éves karrierje során négy Oscar-díjat nyert, a "Jurassic Park" első, a "Terminátor" második részéért, valamint "A bolygó neve: Halál" című alkotásért. A megnyert díjakon kívül még hat másik film speciális effektusaiért is jelölték az amerikai filmakadémia díjára, például a "Batman visszatér" és az "Ollókezű Edward" című filmekért. Legutóbb a Robert Downey Jr. főszereplésével készült "A Vasember" című alkotáson dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!