Nagyvilág

2008.06.26. 10:31

Letartóztatták, mert eltemette a halottakat

<p>Letartóztattak egy magazinszerkesztőt Mianmarban (Burmában), miután az Irrawaddy-deltába utazott, hogy eltemesse a Nargis ciklon áldozatait - közölte két média felügyelő szervezet csütörtökön.</p>

A férfi más önkéntesekkel együtt több mint 400 holttestet temetett el a Vöröskereszt előírásainak megfelelően, mielőtt letartóztatták őket. Eközben a mianmari rendőrfőnök elismerte, hogy hat újságírót kiutasítottak az országból, mert turistavízummal érkeztek, de a ciklon pusztításáról tudósítottak. Azt is megerősítette, hogy őrizetbe vették Aung San Suu Kyi demokratikus vezető 14 követőjét.

A Myanmar Tribune című mianmari magazin szerkesztőjét június 15-én tartóztatták le 16 társával együtt - jelentette a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet és a Burmai Médiaszövetség csütörtökön. A szerkesztő és csapata több mint 400 holttestet temetett el az Irrawaddy folyó deltájában, a Vöröskereszt előírásainak megfelelő módon. Amikor visszatértek Rangúnba újabb zsákokért a holttesteknek, letartóztatták őket. A két szervezet szerint legalább tíz újságírót és egy bloggert tartanak fogva Mianmarban.

Mianmar rendőrfőnöke azt mondta az AFP francia hírügynökségnek csütörtökön, hogy hat újságírót kiutasítottak az országból, mert turistavízummal érkeztek Mianmarba, de a ciklon pusztításáról tudósítottak. Azt nem árulta el, milyen nemzetiségűek a riporterek. Khin Yee dandártábornok azt is megerősítette, hogy a demokratikusan megválasztott, de házi őrizetben tartott Aung San Suu Kyi 14 követőjét csaknem egy hónapja őrizetbe vették. Az aktivisták május 27-én az ellen tiltakoztak, hogy a katonai diktatúra úgy döntött, újabb egy évvel meghosszabbítja a Nobel békedíjas vezető őrizetét. Eddig már 12 évet töltött saját otthonába zárva. A rendőrfőnök szerint nem tartóztatták le a tüntetőket, hanem kikérdezésre vitték be őket.

A Nargis ciklon május elején csapott le a délkelet-ázsiai országra. Több mint 138 ezer ember halt meg, vagy tűnt el a vihar pusztítása miatt. Az ENSZ becslései szerint 2,4 millióan szorulnak segélyekre, de csak 45 százalékuk jut hozzá. Az országot irányító katonai junta sokáig semmilyen külföldi segítséget nem engedett be az országba.

· Kolerajárvány Mianmarban Ciklon Mianmar 2008.05.09. 
· Földrengés után Szecsuánban Kínai földrengés 2008.05.20.
· Nagyvilági híreink
· Kiadja Amerika "Doktor Halált"
· Elborult az agya az ámokfutónak
· Elvették szüleitől a kövér kisfiút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!