Nagyvilág

2008.06.15. 09:12

Élelmiszerhiányt okozott az argentin gazdák sztrájkja

<p>Argentína - A földművesek negyedik sztrájkja kezdődött vasárnap hajnalban Argentínában. A farmerek az élelmiszerexportokra kivetett adó emelése ellen tiltakoznak.</p>

A munkabeszüntetés már negyedik hónapja tart, és több városban élelmiszerhiányt okozott.

Az argentin földművesek közép-európai idő szerint vasárnap hajnali öt órakor kezdték az újabb sztrájkot - közölte a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán. Különösen a szója exportjára kivetett adó emelése miatt elégedetlenek a gazdák. Ebből 13 milliárd dolláros (2088 milliárd forintos) bevétele volt az országnak 2007-ben. Argentína a világ egyik legjelentősebb búza-, szója- és marhahús-exportőre.

Szombaton rohamrendőrök bontották fel a földművesek és a fuvarozók egy útakadályát az uruguay-i határ közelében, az egyik legfontosabb, Brazíliába vezető úton. Csaknem húsz tüntetőt őrizetbe vettek, köztük a helyi gazdák szövetségének vezetőjét, Alfredo de Angelit ((ejtsd: alfrédó de anheli)) is. Később mind a tizenkilenc tiltakozót szabadon engedték.

Több fontos úton állítottak még útakadályokat a kamionsofőrök, mivel a gazdák és a kormány vitája a fuvarozók megélhetését is veszélyezteti. Tiltakozásuk miatt élelmiszer- és üzemanyaghiány alakult ki a dél-amerikai ország egyes részein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!